Bosna i Hercegovina ni sljedeće godine neće nastupati na Euroviziji

BiH neće moći sudjelovati na ovom natjecanju dok ne isplati dug prema EBU.

AUTOR: ESCXtra
OBJAVLJENO: 10.07.19 u 17:36
http://bit.ly/2YBnHRq
Radiotelevizija Bosne i Hercegovine jučer je za ESCToday potvrdila da ni 2020. godine neće sudjelovati na Euroviziji koja će se održati u Nizozemskoj. To je već četvrta godina zaredom da BiH ne sudjeluje na ovom natjecanju.

Iz BHRT-a su rekli da su i dalje pod sankcijama Europske radiodifuzne unije (EBU) zbog velikog duga te da se neće moći natjecati dok ga ne isplate, piše ESCXtra. Televiziju posljednjih godina opterećuju veliki financijski problemi, koji ozbiljno ometaju njenu operativnost. Samim time, mala je i vjerojatnost da će se BiH u bliskoj budućnosti ponovno pojaviti na Euroviziji.

Bosna i Hercegovina je na Euroviziji zadnji put sudjelovala 2016. godine kada su Dalal Midhat, Fuad Backović Deen, Ana Rucner i Jala Brat nastupali s pjesmom Ljubav je. Završili su na 11. mjestu u prvom polufinalu gdje ih je samo jedno mjesto i 29 bodova dijelilo od nastupa u finalu.

Od svog prvog nastupa 1993. godine, BiH je sudjelovala ukupno 19 puta na Euroviziji. Najviši plasman ostvario je glazbeni sastav Hari Mata Hari s pjesmom Lejla, osvojivši treće mjesto u finalu. Najslabiji plasman ostvarila je pjesma Amile Glamočak Za našu ljubav iz 1996. godine, koja se našla na pretposljednjem mjestu.


Prevela: Ružica Ereš