Poznati skladatelji koji su obožavali pse

Neki od skladatelja, poput Richarda Wagnera i Edwarda Elgara, pokazali su izvanrednu razinu posvećenosti svojim životinjama; na druge je pak i prolazno upoznavanje tuđih psića ostavilo trajni utisak.

AUTOR: Classical Music
OBJAVLJENO: 19.07.19 u 16:09
OSVJEŽENO: 19.07.19 u 16:09
https://bit.ly/2YdSMzs
Društvo, distrakcija, muza, subjekt pa čak i publika – psi su igrali brojne uloge u životima velikih skladatelja. Skladanje glazbe može biti trajati jako dugo, a često znači i osamu, stoga su mnogi skladatelji pronašli rješenje u psima, idealnim i strpljivim prijateljima i pratiocima. A koje je bolje vrijeme za razmišljanje o novim idejama nego dok šetate sa svojim četveronožnim prijateljem?

Važne i poznate skladbe inspirirane su ili posvećene psima, napisane a njih, a u nekim slučajevima su i odgađane zbog njih. Neki od skladatelja, poput Richarda Wagnera i Edwarda Elgara, pokazali su izvanrednu razinu posvećenosti svojim životinjama; na druge je pak prolazno upoznavanje tuđih psića ostavilo trajni utisak.

Naravno, ne oduševljava svakog veseli lavež psa – na ovoj listi nećete vidjeti Ravela, Borodina ili Čajkovskog. Oni su bili ljubitelji mačaka. Ipak, mnogi skladatelji zaista su voljeli pse, a na ovoj listi s portala Classical Music, donosimo vam pet njih.

Beethoven

Jedna od najpoznatijih Beethovenovih klavirskih dionica je Za Elizu. Međutim, postoje teorije da ju je napisao za svoju studenticu Theresu Malfatti, a da je zbog njegova neurednog rukopisa došlo do pogrešnog tumačenja "Therese" kao "Elise" pronalaskom ove skladbe nakon njegove smrti. Beethoven je bio jako zaljubljen u Theresu i zaprosio ju je 1810. godine, iste godine kada je napisano ovo djelo. No Theresa je odbila njegovu prosidbu, možda zbog njegova temperamenta, a možda, što je vjerojatnije, zbog velike razlike u godinama. Jedna mala utjeha u ovoj situaciji je bila to što se Beethoven sprijateljio s njezinim psom Gigonsom. Ubrzo nakon neslavne prosidbe, Beethoven je pisao prijatelju: "Ne druži se Gigons samo s tobom. Ne, i ja sam imao sreću da budem u njegovom društvu. Večerao je pored mene, a onda me otpratio kući. Bilo mi je baš zabavno s njim".

Chopin

Chopin je bio sretniji u ljubavi od Beethovena. Njegova partnerica George Sand imala je malog psa koji se zvao Marquis. Chopin i Marquis jako su se dobro slagali. Postoje i teorije da se Chopinov Minutni valcer u originalu zvao "Valcer malog psa" te da je bio inspiriran upravo promatranjem malog Marquiza dok trči za svojim repom.

Wagner

Niz nepoželjnih situacija ozbiljno je omeo Wagnera u dovršavanju njegove opere Majstori Nurnberga. Njegov je izdavač očekivao da će sve biti završeno do 1862. godine, a Wagner je mahnito radio kako bi to uspio. No uslijedila je još jedna smetnja – gazda kuće koju je unajmio jedan dan je samo došao i vezao buldoga Lea ispred kuće i ostavio ga Wagneru. Pas nije prestajao cviliti. Wagner se sažalio nad Leom i odlučio ga osloboditi. Pozvao je slugu da mu pomogne otpustiti lanac, a on je psu čuvao glavu. Međutim, pas ga je ugrizao za palac, zbog čega je skladatelj dobio infekciju i nije mogao raditi narednih šest mjeseci. Sreća u nesreći bilo je to da je mogao odgoditi rok za dovršavanje skladbe, međutim, na kraju mu je trebalo još pet godina da napokon dovrši tu operu.

Unatoč negativnom iskustvu s Leom, Wagner je tijekom cijelog svog života ostao veliki ljubitelj pasa, a njegovi četveronožni prijatelji bili su kavalirski španijel kralja Charlesa Peps, labrador Pohl i newfoundlandski pas Russ.

Elgar

Edward Eglar je obožavao pse, ali njegova žena Alice ih nije mogla smisliti. Prije nego što su se upoznali, ovaj engleski skladatelj posjedovao je španijela Marca, ali za vrijeme njihovog tridesetogodišnjeg braka, Elgar nije imao pse. Povremeno je uživao u šetnjama s Danom, psom svog prijatelja Georgea Robertsona. Taj pas bio mu je inspiracija za jednu od njegovih skladbi. Nakon smrti supruge, Elgar je ostatak života proveo s dva psa, drugih španijelom kojeg je također nazvao Marco i kern terijerom imena Mina.

Šoštakovič

U travnju 1947. godine reporter iz Moscow Newsa posjetio je dom skaldatelja Dmitrija Šoštakoviča kako bi ga intervjuirao. On i Šoštakovič sjedili su u dnevnom boravku, a njegova žena i djeca su se spremala za put, kada je veliki i očito nesretan pas ušao u prostoriju i počeo lajati i cviliti. "Tomka je ljut zato što djeca idu u vikendicu", objasnio je Šoštakovič novinaru, prije nego što je ozbiljnijim tonom dodao "znate, ja mislim da psi tako kratko žive jer sve uzimaju k srcu".


Prevela: Ružica Ereš