Pedeset godina kultne fotografije Beatlesa za album Abbey Road

Abbey Road je posljednji zajednički album svih članova benda na kojem su bile pjesme koje je napisao svaki od njih – Come Together (Lennon), Here Comes The Sun (Harrison), Maxwell's Silver Hammer (McCartney), Octopus's Garden (Starr).

AUTOR: Canoe
OBJAVLJENO: 08.08.19 u 20:12
OSVJEŽENO: 08.08.19 u 20:12
http://bit.ly/2GXhJV5
Stotine ljudi okupilo se na najpoznatijoj svjetskoj "zebri" kako bi obilježili pedesetu godišnjicu dana kada su Beatlesi napravili jednu od najpoznatijih naslovnica albuma u povijesti glazbe i fotografiju koju je imitirao veliki broj obožavatelja kroz posljednjih 50 godina.

Kultna fotografija Johna Lennona, Paula McCartneya, Georgea Harrisona i Ringa Starra na pješačkom prijelazu u Abbey Road snimljena je u blizini studija za snimanje EMI, u kojem su snimali istoimeni album, objavljen 26. rujna 1969. godine. Fotografiju je snimio škotski fotograf Ian Macmillan, bila je peta od svega šest fotografija na pješačkom prijelazu i ona za koju se Macmillan odlučio da bude fotografija na albumu.

Fotografija prikazuje Johna Lennona u bijelom odijelu kako predvodi ostatak benda preko ceste, za njim ide Starr u crnom odijelu, bosonogi McCartney s cigaretom u ruci i naposljetku Harrison u plavoj traper košulji i pantalama. U pozadini se može vidjeti parkirana bijela Buba.

Danas, točno pedeset godina nakon nastanka ove fotografije, Buba je ponovno parkirana na isto mjesto, a promet je bio jako spor u ovoj ulici, punoj obožavatelja koji su paradirali zebrom kako bi snimili svoju verziju ove poznate fotografije, prenosi Canoe.

Tony Bramwell, bivši izvršni direktor Apple Recordsa i čovjek blizak članovima popularne grupe, rekao je da tada nitko nije bio ni svjestan da će upravo Abbey Road biti jedno od posljednjih zajedničkih projekata.

Posljednji album Beatlesa bio je Let It Be, ali većina pjesama snimljena je prije snimanja Abbey Roada.

On kaže da je ideja za fotografiju bila McCartneyeva. Kada su ga pitali zašto je bio bos, on je samo rekao da je bilo prevruće.

Čitatelji časopisa Rolling Stones su 2009. godine izglasali upravo Abbey Road kao najbolji album grupe Beatles, a riječ je i o jedinom izvornom albumu grupe koji na omotu nije imao ni ime ni naziv benda.

Abbey Road je posljednji zajednički album svih članova benda na kojem su bile pjesme koje je napisao svaki od njih – Come Together (Lennon), Here Comes The Sun (Harrison), Maxwell's Silver Hammer (McCartney), Octopus's Garden (Starr).

Na obilježavanje ove obljetnice došla je i zastupnica izborne jedinice Liverpool Riverside u britanskom parlamentu, Louise Ellman: "Svi mi u Liverpoolu smo veliki obožavatelji Beatlesa, očarani njihovom pričom kako su od lokalnog benda mladih momaka koji se zezaju s gitarama došli do svjetske slave", rekla je.

Grupa se razišla nakon manje od godinu dana nakon objavljivanja ovog albuma i tako završila desetogodišnju glazbenu revoluciju koja je promijenila pop glazbu.

Britanska vlada je 2010. dala status zaštite studiju EMI (kasnije preimenovanom u Abbey Road), ali i pješačkom prijelazu na kojem je snimljena fotografija za album.


Prevela: Ružica Ereš