Karijera grupe Queen nakon smrti Freddieja Mercuryja

Queen je kao velika sila u glazbenoj industriji od razdoblja ranih sedamdesetih, dokazao sposobnost prilagođavanja, ali i snagu da prevladaju izazove koji se nađu na putu te su i dalje jedan od najjačih bendova na rock sceni.

AUTOR: Cheat Sheet
OBJAVLJENO: 11.08.19 u 16:36
OSVJEŽENO: 11.08.19 u 16:36
https://bit.ly/2GZoDJC
Queen je jedan od najvećih rock bendova svih vremena. Njihove kultne pjesme poput Bohemian Rhapsody, Crazy Little Thing Called Love, Radio GaGa, I Want To Break Free i mnoge druge postali su standard žanra, a ljudi svih starosnih skupina znaju ih napamet. Bend je nastao početkom '70-ih, a u izvornom sastavu bili su pjevač Freddie Mercury, gitarist Brian May, basist John Deacon i bubnjar Roger Taylor. I nakon tragične Freddiejeve smrti, preostali članovi Queena ostali su jednako predani glazbi, dajući mladim generacijama obožavatelja mogućnost da dožive sve njihove dobro poznate pjesme.

Prije nastanka ovog benda, Brian May je u nekoliko navrata pokušavao osnovati bend. Jedan od njih zvao se Smile, a svirao je zajedno s Rogerom Taylorom. Međutim, tek nakon što se Farrokh Bulsara pridružio ovom dvojcu došlo je do jačanja grupe i veće popularnosti. Bendu se uskoro pridružio i basist John Deacon, a naziv benda promijenjen je u Queen. Pored toga, Farrokh Bulsara osmislio je alter ego Freddie Mercury i krenuli su na put s kojeg nije bilo povratka, obilježivši povijest rock glazbe.

Queen je 1973. godine potpisao ugovor s diskografskom kućom i ubrzo su nastale pjesme poput Killer Queen i Stone Cold Crazy. Bend je postao nevjerojatno uspješan i popularan u Britaniji, a nakon turneje u SAD-u postali su jedan od najvećih bendova na svijetu, piše Cheat Sheet. Queen je nastavio stvarati, pisati pjesme, snimati ploče i raditi turneje tijekom tijekom sedamdesetih i dobrog dijela osamdesetih godina prošlog stoljeća. Međutim, kasne osamdesete bile su razdoblje ozbiljnih kontroverzi koje su pogodile ovaj bend i na kraju postale njegova najveća tragedija.

Potkraj osamdesetih obožavatelji su bili sve zabrinutiji zbog Mercuryjevog zdravstvenog stanja. Raširile su se priče o tom da boluje od neke teške bolesti, ali on je odbijao to potvrditi sve do kraja 1991. godine, kada je u pripremljenoj izjavi otkrio da boluje od AIDS-a. Freddie je preminuo dan nakon toga zbog komplikacija koje je uzrokovala bolest. Obožavatelji diljem svijeta bili su u šoku i tugovali su za ovim legendarnim pjevačem kakvog svijet dotad nije vidio. I Mercuryjevi prijatelji iz benda na svoj su način oplakali njegovu smrt.

Freddiejevom smrću Queen je ostao bez frontmena, a iako su Roger Taylor i Brian May aktivno radili na svojim solo projektima, trebalo je dosta godina da se ponovno okupe kao Queen.

Bend je 2002. godine dobio svoju zvijezdu na Hollywood Walk of Fame. Čini se da je upravo ova ceremonija bila okidač za ponovno okupljanje benda pred potpuno novom generacijom obožavatelja koja je tek otkrivala njihove pjesme. Nekoliko godina kasnije, Queen je održao nekoliko koncerata s pjevačem Paulom Rodgersom, a u suradnji s njim došlo je i do izdavanja novog albuma 2008. godine. No, već godinu dana nakon toga suradnja je prekinuta.

Novo okupljanje grupe dogodilo se 2012. godine kada se bendu pridružio bivši natjecatelj Američkog idola, Adam Lambert. Iako Lambert odiše sličnom energijom poput Freddieja, bendu je doprinio vlastitim stilom i glazbenim izričajem. U drugom dijelu iste godine započela je turneja u suradnji Queena i Adama Lamberta.

Izlaskom filma Bohemian Rhapsody 2018. godine, za Queen je saznalo još više mladih obožavatelja, a karte za ovogodišnju ljetnu turneju su rasprodane.

Queen je kao velika sila u glazbenoj industriji od razdoblja ranih sedamdesetih, dokazao sposobnost prilagođavanja, ali i snagu da prevladaju izazove koji se nađu na putu te su i dalje jedan od najjačih bendova na rock sceni.


Prevela: Ružica Ereš