Posljednji koncert grupe Queen s Freddiejem Mercuryjem

Posljednji koncert turneje Magic, koja je bendu donijela zaradu od 11 milijuna funti nakon koncerata na kojima je ukupno bilo oko 400.000 obožavatelja, bio je u svakom smislu veličanstven.

AUTOR: Louder Sound
OBJAVLJENO: 07.09.19 u 17:32
https://bit.ly/2ZFOQIt
Do ljeta 1986. godine, činilo se kao da grupi Queen nema kraja. Nakon velike pažnje koju je bend dobio na Live Aid koncertu godinu dana ranije, promotor benda Harvey Goldsmith našao se preplavljen ponudama i rezervacijama za slične koncerte na Wembley stadionu.

Organizirana su još dva slična koncerta u Newcastleu i Manchesteru s kapacitetom za 35.000 posjetitelja. "Ti koncerti rasprodali su se doslovno za dva sata", komentirao je tada Goldsmith. "Dakle u Magic turneju ugurali smo još jedan veliki koncert u parku Knewborth House, s kapacitetom za 120.000 ljudi – a već prvog dana rasprodano je 30.000 karata. Činilo se da imaju beskonačno tržište i publiku".

Međutim, gledajući malo dublje, u bliskom krugu benda već su se mogli primijetiti prvi znakovi kraja, piše Louder Sound. Iako će proći još godinu dana dok Mercury sazna za svoju dijagnozu te iako se njegov komentar novinarima u Budimpešti mogao činiti kao šala, pjevač je tada komentirao da će se vratiti u Mađarsku i održati koncert na gradskom Nepstadionu "ako još uvijek bude živ".

Slično je bilo i sa usputnim komentarom da su "May i Freddie imali nekih manjih neslaganja" zbog kojih je Freddie rekao da "neće uvijek biti tu da radi ovaj posao", koje je gitarist brzo demantirao.

Je li u pitanju bio Freddiejev predosjećaj za ono što će uslijediti ili je samo strahovao od sramote da bude sredovječna rock zvijezda ne može se govoriti sa sigurnošću. "Znam da će doći vrijeme kada neću moći trčati po bini jer će to izgledati smiješno", komentirao je jednom prilikom.

Posljednji koncert turneje Magic, koja je bendu donijela zaradu od 11 milijuna funti nakon koncerata na kojima je ukupno bilo 400.000 obožavatelja, bio je u svakom smislu veličanstven.

Više od 120.000 obožavatelja preplavilo je vrtove seoske kuće u Hertfordshireu. Za pripremu koncerta – postavljanje velikog broja pojačala, skoro 13 kilometara kablova, ogromnog ekrana od 6 metara – bila je potrebna vojska tehničara i roadieja. S prikladnom pompoznošću su na koncert stigli i članovi benda, u personaliziranom helikopteru sređenom u skladu s naslovnicom albuma A Kind Of Magic.

Set na ovom koncertu bio je prve klase, počevši s pjesmom One Vision koja je nastala nakon koncerta Live Aid, s odličnim hitovima Under Pressure i Another one Bites The Dust do Bohemian Rhapsody i Crazy Little Thing Called Love. Nažalost, ovaj koncert nikada nije snimljen za buduće generacije, a u međuvremenu je dobio veliki značaj kod obožavatelja.

"Možete li vjerovati da na posljednjem koncertu Freddieja Mercuryja, jednog od najvećih showmana, nitko nije ništa snimio?", komentira Henry Lytton-Cobbold, trenutni vlasnik posjeda na kojem je održan koncert koji je i sam gledao. "Postoji ilegalni snimak ekrana koji je snimio neki obožavatelj, ali nema pravog profesionalnog snimka".

Koncert su obilježile i dublje frustracije koje su se najviše manifestirale kod basista Johna Deacona. On je u jednom trenutku razbio svoju bas gitaru o pojačalo. "Nije ga razbjesnila oprema, nisam ni ja, ne znam šta je bilo u pitanju", prisjeća se Peter Hince koji je radio kao roadie na ovom koncertu. "John se na ovoj turneji ponašao vrlo neobično, radio je stvari koje ne sliče na njega".

Iako su i na ovom koncertu pozvani na bis – sjajni Freddie Mercury u svom uvijek fabuloznom izdanju poželio je publici "laku noć i lijepe snove" – a bend je napustio pozornicu i shvatio da se zausta bliži kraj. Trijumfalni koncert nadvladala je tragična vijest da je jedan 21-godišnji obožavatelj izboden na koncertu te da mu zbog gužve liječnici nisu mogli ni prići.

Freddie se nije zadržavao u backstageu nakon konccerta, nego je gotovo odmah otišao za London. "Jesmo li znali da će to biti posljednji put? Nismo. Freddie jeste komentirao nešto kao: 'Ne mogu ja ovo više, cijelo tijelo me boli!', ali te je stvari i inače govorio na kraju turneje pa mislim da taj komentar nismo shvatili dovoljno ozbiljno".

Nedugo nakon toga se više nisu mogli zanemarivati sve veći dokazi da se ovom bendu bliži kraj, barem u ovom sastavu. Vraćajući se s odmora u Japanu, Mercury se našao u žiži medijske pažnje kada je tabloid News Of The World počeo izvještavati o "tajnom testiranju na AIDS", a magazin The Sun objavio ogroman naslov: "Izgledam li vam ja kao da umirem od AIDS-a!?" U članku je dalje stajalo da je pjevač komentirao da je "savršeno zdrav".

Ali, kao i u njegovom sjajnom solo hitu iz 1987. godine, Freddie je bio i izvrstan glumac. Pet godina prije svoje smrti pjevao je posljednji put s grupom Queen.


Prevela: Ružica Ereš