Manje poznate činjenice o Jimiju Hendrixu

Iako slovi za jednog od najslavnijih glazbenika 20. stoljeća, Jimi Hendrix je preminuo gotovo na samom početku svoje karijere. Ipak, uspio je puno postići u otprilike četiri godine koje je proveo u središtu pozornosti, a svijet je ostao bez jedne velike legende kada nas je Hendrix napustio 18. rujna 1970. godine u dobi od 27 godina.

AUTOR: Mental Floss
OBJAVLJENO: 18.09.19 u 20:16
https://bit.ly/2LDmK84
Iako slovi za jednog od najslavnijih glazbenika 20. stoljeća, Jimi Hendrix je preminuo gotovo na samom početku svoje karijere. Ipak, uspio je puno postići u otprilike četiri godine koje je proveo u središtu pozornosti, a svijet je ostao bez jedne velike legende kada nas je Hendrix napustio 18. rujna 1970. godine u dobi od 27 godina.

U ovom članku s portala Mental Floss donosimo vam neke manje poznate činjenice o ovom legendarnom glazbeniku.

Jimi Hendrix je postao "Jimi" tek 1966. godine

Jimi Hendrix rođen je u Seattleu 27. studenog 1942. godine, a njegovo ime je bilo John Allen Hendrix. Svoje prve godine života proveo je sam s majkom, a njegov otac James "Al" Hendrix bio je u Europi, ratujući u Drugom svjetskom ratu. Kada mu se otac vratio s ratišta u SAD 1945. godine, svom sinu je promijenio ime u James Marshall Hendrix. Chas Chandler, basista benda The Animals, je 1966. godine naišao na Jimija prilikom jedne njegove svirke u New Yorku. "Taj dečko mi nije djelovao kao išta posebno, a onda je odjednom počeo svirati zubima", komentirao je roadie James Wright u intervjuu za BBC. "Ljudi su bili iznenađeni, a Chas je pomislio: 'Može se nešto i napraviti od ovog momka". Upravo je Chandler bio taj koji je Hendrixu predložio umjetničko ime Jimi. U spomenutom periodu Hendrix je nastupao pod imenom Jimmy James.

Hendrixa je s gitarom upoznao Muddy Waters

Kada su ga pitali koji su ga gitaristi privukli gitari, Hendrix je naveo Buddyja Hollyja, Eddieja Cochrana, Elmorea Jamesa i B.B. Kinga. Međutim, Muddy Waters je bio prvi glazbenik koji je zaista privukao i upoznao Hendrixa s ovim instrumentom. "Prvi gitarist za kojeg sam znao bio je Muddy Waters", rekao je Hendrix. "Čuo sam jedan od njegovih starijih snimaka još kao dječak, a svi ti zvukovi koje sam čuo nasmrt su me prestrašili".

Hendrix nije znao čitati note

Novinar časopisa Crawdaddy, Dick Cavett, je 1969. godine pitao Hendrixa zna li čitati note: "Ne, nikako", odgovorio je ovaj samouki glazbenik. Hendrix je naučio svirati po sluhu i često bi koristio riječi ili boje kako bi izrazio ono što želi reći svojom glazbom. "Neki osjećaji me navedu da razmišljam o različitim bojama", rekao je glazbenik u intervjuu. "Ljubomora je ljubičasta – ljubičast sam od bijesa ili ljutnje, zelena je zavist, i tako dalje".

Inspiraciju za pisanje pjesama pronalazio je i u snovima

Inspiraciju za svoje pjesme Hendrix je pronalazio u raznim stvarima, uključujući i snove. "Mnogo sam sanjao i mnogi moji snovi završili su u pjesmama", objasnio je glazbenik u intervjuu za New Musical Express 1967. godine. "Neke od njih su First Look i The Purple Haze. Druga pjesma je o jednom snu u kojem sam sanjao da hodam pod morem".

Svirao je gitaru naopačke

Kao kod svakog zabavljača, zanimljivi načini sviranja gitare postali su dio Hendrixovog legendarnog umijeća: pored toga što je svirao zubima, s gitarom na leđima i bez dodirivanja žica, svirao ju je i "naopako". Naime, Hendrix je bio ljevak, a iako ga je otac pokušao natjerati da svira desnom rukom, u tome nije uspio.

Hendrix je svirao kao pomoćni svirač za brojne poznate glazbenike

Iako je Hendrixovo ime kasnije postalo daleko veće od glazbenika s kojima je svirao na samom početku svoje glazbene karijere, pod imenom Jimmy James svirao je s brojnim poznatim glazbenicima poput Sama Cookea, Little Richarda, Wilsona Picketa, Ikea i Tinu Turner i The Isley Brothers. Pored nabrojanih glazbenih legendi, Hendrix je pomogao glazbenoj karijeri glumice Jayne Mansfield, kojoj je odsvirao linije glavne i bas gitare u pjesmi Suey.

Hendrixa su jednom oteli nakon koncerta

Iako su detalji u vezi otmice ovog glazbenika pomalo mutni, u knjigi Room Full of Mirrors: A Biography of Jimi Hendrix, Charles R. Cross pisao je o tome kako je glazbenik otet nakon svirke u klubu The Salvation u Greenwich Villageu: "Otišao je s nepoznatom osobom da nabavi kokain, a zapravo je otet i zarobljen u nekom stanu na Manhattanu. Otmičari su tražili da im Hendrixov menadžer Michael Jeffrey preda njegov ugovor kako bi ga pustili. Umjesto da pristane na to, Jeffrey je unajmio plaćenike kako bi pronašao Hendrixa. Oni su u tom uspjeli i oslobodili su Hendrixa nakon svega dva dana potrage, neozlijeđenog. To je bio toliko čudan incident da je Noel Redding posumnjao da iza ove otmice zapravo stoji sam Jeffrey, s ciljem da Hendrixa obeshrabri da traži drugog menadžera; drugi su pak tvrdili da je otmica bila stvarna".

Hendrix je bio predgrupa bendu The Monkees

Iako se danas ova kombinacija čini gotovo nezamislivom, u to vrijeme je zapravo imala smisla. Ozbiljan talent kakav je bio Hendrix bio je odlična prilika za bend da dobiju kredibilitet među ozbiljnim ljubiteljima i kritičarima glazbe. Iako Hendrix nije bio ljubitelj njihove glazbe, on tada nije bio toliko popularan u Americi, a menadžer ga je uvjerio da bi mu partnerstvo s ovim bendom pomoglo u dizanju popularnosti. No, jednu stvar nije uzeo u obzir: mlade djevojke koje je uhvatila tadašnja Monkeemanija. Obožavateljice su bile potpuno zbunjene Hendrixovim izrazito seksualnim nastupom. Nakon svega osam od predviđenih 19 termina koncerata, Hendrix je 16. srpnja 1967. godine na koncertu u Queensu usred izvedbe pokazao srednjak publici, bacio gitaru i otišao s pozornice.

Stan Jimija Hendrixa u Londonu otvoren je za posjete

Stan u Londonu u kojem je Hendrix ustvari započeo svoju karijeru obnovljen je 2016. godine i otvoren kao muzej. Dnevna soba koja mu je služila i kao spavaća dekorirana je u boemskom stilu, a na noćnom ormariću pokraj kreveta stoje i njegove omiljene cigarete, Benson&Hedges. Dio prostorije posvećen je i zbirci njegovih ploča. Zanimljivo je da je u istom stanu – koji se nalazi u kvartu Mayfair – živio i George Friedrich Händel od 1723. godine do svoje smrti 1759. godine. Ostatak zgrade je muzej posvećen upravo životu i radu ovog poznatog skladatelja.


Prevela: Ružica Ereš