Računalo uspješno prepoznalo osobe na osnovi plesnih pokreta; istraživanje

Znanstvenici sa finskog Sveučilišta Jyväskylä do ovog otkrića došli su slučajno. Njihova izvorna ideja je bila testirati može li računalo prepoznati uz koji žanr ispitanici plešu, u čemu je ono bilo poprilično loše. Međutim, računalo je na temelju pokreta u 94% slučajeva uspješno prepoznalo osobu koja pleše, uz iznimku metal žanra, kada je postiglo lošije rezultate.

AUTOR: JYU – Sveučilište Jyväskylä
OBJAVLJENO: 04.02.20 u 11:28
https://bit.ly/36SsyC9
Proučavanje načina na koji se ljudi kreću uz glazbu moćan je alat za znanstvenike koji žele razumjeti kako i zašto muzika utječe na nas na takav način. Tijekom posljednjih nekoliko godina, znanstvenici Centra za interdisciplinarna glazbena istraživanja na Sveučilištu Jyväskylä u Finskoj koristili su tehnologiju snimanja pokreta – istu vrstu koja se koristi u Hollywoodu – i otkrili da plesni pokreti odaju puno informacija o osobi, poput toga koliko su ekstrovertni, ili pak neurotični, kakvog su raspoloženja i čak koliko su suosjećajni prema drugima.

Nedavno su, međutim, otkrili nešto što ih je iznenadilo. "Mi zapravo nismo ni tražili ovaj rezultat jer smo namjeravali proučavati nešto sasvim drugo", objasnila je dr. Emily Carlson, glavna autorica istraživanja. "Naša izvorna ideja je bila vidjeti može li strojno učenje na temelju pokreta prepoznati uz koji žanr glazbe ispitanici plešu".

Ispitanici, njih 73, snimani su dok plešu uz osam različitih žanrova glazbe: blues, country, dance/elektronska glazba, jazz, metal, pop, reggae i rap. Rečeno im je samo da slušaju glazbu i kreću se, odnosno plešu, na bilo koji način koji im prirodno dođe. "Smatramo da je važno proučavati pojave onako kako se one događaju u stvarnom svijetu, zbog čega primjenjujemo naturalističku paradigmu istraživanja", rekao je profesor Petri Toiviainen, također jedan od autora istraživanja.

Znanstvenici su analizirali pokrete ispitanika pomoću strojnog učenja, pokušavajući razlikovati glazbene žanrove. Nažalost, njihov računalni algoritam točno je prepoznao žanrove u manje od 30% slučajeva. Međutim, šokiralo ih je kada su otkrili da je računalo u čak 94% slučajeva moglo točno pogoditi koja od 73 osobe plesala. Da je to prepušteno slučajnosti (odnosno, da je računalo jednostavno pogađalo bez detaljnijih podataka) očekivana točnost bila bi manja od 2%. "Čini se da bi plesni pokreti mogli biti svojevrsni otisak prsta osobe", rekao je Pasi Saari, analitičar podataka i jedan od autora istraživanja. "Svaka osoba ima jedinstvene pokrete koji ostaju isti bez obzira na to koja vrsta glazbe svira".

Ipak, neki su žanrovi imali više utjecaja na plesne pokrete nego drugi. Računalo je slabije prepoznavalo pojedince kada bi plesali uz metal glazbu. "Postoji snažna kulturna povezanost metala i određenih vrsta pokreta, poput headbanga", rekla je Carlson. "Vjerojatno je u pitanju to da je metal glazba natjerala više plesača da se kreću na slične načine, što je računalu otežalo da ih prepozna".

Znači li to da će se softveru za prepoznavanje lica uskoro pridružiti i softver za prepoznavanje plesnih pokreta? "Nismo baš zainteresirani za primjenu ovih otkrića u svrhu nadzora, nego za to što nam ovi rezultati govore o ljudskoj muzikalnosti", objasnila je znanstvenica. "Moramo si postaviti mnogo novih pitanja, poput toga ostaju li naši pokreti isti tijekom cijelog životnog vijeka, možemo li otkriti međukulturalne razlike na temelju plesnih pokreta ili koliko su dobri ljudi, u usporedbi s računalima, u prepoznavanju pojedinaca kroz njihove plesne pokrete. Većina istraživanja postavlja više pitanja nego odgovora", zaključila je znanstvenica, "a ni ovo istraživanje nije iznimka".


- Izvor: JYU – Sveučilište Jyväskylä
Prevela: Ružica Ereš