Frenkie: Pismo bez Granica

"Granica" je nastavak kratkog filma "Pismo" koji je izazvao stotine komentara i pokrenuo lavinu reakcija a govori o Frenkiju, strahovima u ratu, odnosima između ljudi, pomirenju, budućnosti.

AUTOR: Antonio Jurić
OBJAVLJENO: 21.04.14 u 11:13
http://bit.ly/2Xp0nuz
U srijedu, 23. aprila, u tuzlanskom kinu ˝Kaleidoskop" premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Granica" u režiji Ade Sokolović koji je inspirisan Frenkijevom pjesmom ˝Pismo Milanu˝ sa posljednjeg albuma "Troyanac".

"Granica" je nastavak kratkog filma "Pismo" iste redateljice, koji je izazvao stotine komentara i pokrenuo lavinu reakcija a govori o Frenkiju, sjećanjima i strahovima u vezi sa periodom rata, odnosima između ljudi, pomirenju i budućnosti.

Nakon što je pjesma nastala veliki dio onih koji su je prvi put slušali prokomentarisali su je sa hrabro ili opasno. I sam Frenkie bio je svjestan da će ta pjesma biti jedna od onih koji će izazvati najviše reakcija i da će ga jedni proglasiti izdajicom, a drugi će odbaciti poruku i namjeru.

"Ubrzo nakon što je pjesma objavljena na YouTube uslijedile su rasprave i prepucavanja. Bilo je i onih koji su podržavali, no na u početku su se ipak isticali negativni komentari. Kada sam dobio priliku da detaljnije pojasnim tekst i moju namjeru strasti su se slegle i kao da se magla razišla, slika je postala znatno jasnija.

Onda je uslijedio film "Pismo" gdje smo Milan i ja pričali o svojim iskustvima putujući u Bosnu, odnosno Srbiju, prisjetili se devedesetih i tek kada je priča poprimila neku ličnu formu komentari podrške su znatno porasli dok su kritike skoro pa i utihnule.

Kako je vrijeme prolazilo i film vidjelo više ljudi na koncertima sam sve češće dobijao pohvale. Shvatio sam da mi je „Pismo Milanu“ otvorila mnoga vrata, i da su moje riječi konačno dolazile do ljudi. Čuli su oni nas i prije, no nekako kada imaš oštar ton, i po malo napadajući stav tvoju poruku prihvataju sa rezervom", napisao je Frenkie nedavno u svom blogu.

Film je produciran od strane od strane "Mebius Filma" Sarajevo i Instituta za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Do sada su ove dvije kuće izdale preko 30 dokumentarnih priča o ljudima iz svih dijelova BiH koji su prije i poslije 1992. ostali ljudi, iznad podjela i mržnje kojim nas svakodnevno bombarduju.

Uoči premijere biće koja je zakazana za 18:00 sati, biće održana i press konferencija na kojoj će se novinarima obratiti Prof. dr. Srđan Vukadinović, Jasmin Duraković, novinar i reditelj, Adnan Hamidović Frenkie, Milan Čolić i Ada Sokolović, rediteljica filma „Granica".