Ženski mozgovi su tri godine mlađi od muških, pokazala studija

Tek počinjemo shvatati kako različiti faktori povezani sa spolom mogu utjecati na putanju starenja mozga i kako bi to moglo utjecati na osjetljivost mozga na neurodegenerativne bolesti.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 10.02.19 u 11:56
http://bit.ly/32ZWhrU
Svi mozgovi stare - ali kako to rade razlikuje se među nama na jedinstven način. Nečija spoznaja s godinama slabi, a nečija ne unatoč godinama besposlenosti i lijenčarenja. Sada, čini se, rod također može igrati značajnu ulogu u tome.
 
Mozgovi žena u prosjeku su više od tri godine mlađi od mozgova muškaraca iste dobi, barem što se tiče stope metabolizma. Tim s medicinskog fakulteta Univerziteta Washington u St. Louisu koristio je metaboličku aktivnost mozga kako bi odredio dob na temelju ranijih studija koje su otkrile da je starenje povezano s padom takve aktivnosti. Istraživanje je objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences.
 
Za studiju, naučnici su koristili PET tehnologiju za mjerenje protoka kisika i glukoze u mozgu više od 200 pojedinaca (121 žena, 84 muškarca) u dobi od 20 do 82 godine. Za svakog sudionika, oni su zabilježili koliko šećera određene regije njihovog mozga posvećuju aerobnoj glikolizi - metaboličkom procesu. Tada je zadatak algoritma za strojno učenje bio pronaći vezu između njihove dobi i moždanog metabolizma. Prvo, tim je naučio algoritam da odredi dob muškaraca iz njihovih metaboličkih podataka. Program je ispravno odredio starosnu dob muškaraca, ali kada su se unijeli podaci o ženama, činilo se da su za 3,8 godina mlađi od mozgova muškaraca.
 
Zainteresirani tom činjenicom, tim je obrnuo analizu i obučio stroj da odredi dob žena iz metaboličkih podataka. Kada su to učinili na ovaj način, procijenjeno je da su muškarci 2,4 godine stariji od njihove stvarne dobi. Još zanimljivije, ovaj metabolički jaz između muškaraca i žena bio je prisutan čak i u njihovim dvadesetim godinama.
 
"Ne radi se o tome da muški mozgovi stare brže - oni dostignu fazu zrelosti oko tri godine prije žena i to se nastavlja tokom cijelog života", izjavio je viši autor Manu Goyal, docent radiologije na univerzitetskom Institutu za radiologiju Mallinckrodt u saopštenju. "Ono što ne znamo jest šta to znači. Mislim da bi to moglo značiti da je razlog zašto žene ne doživljavaju toliko kognitivnog pada u kasnijim godinama to što su njihovi mozgovi zapravo mlađi, a trenutno radimo na studiji koja bi to potvrdila."
 
Treba naglasiti da je starost mozga sudionika ovdje određena jedino metaboličkom aktivnošću, a ne drugim faktorima. To da li postoje druge fiziološke razlike nije istraženo u ovoj studiji. Međutim, ona otvara vrata za daljnja istraživanja kako bi se vidjelo da li to pridonosi trendu koji vidimo u ženskoj otpornosti prema promjenama koje su povezane sa starenjem.
 
"Prosječna razlika u izračunatoj dobi mozga između muškaraca i žena je značajna i stvarna, ali to je samo djelić razlike između bilo koje dvije osobe", rekao je Goyal. "To je jače od mnogih spolnih razlika koje su prijavljene, ali to nije ni približno tako velika razlika kao neke spolne razlike, kao što je npr. visina."
 
Za sada je potrebno više istraživanja kako bi se bolje razumjelo zašto se ta razlika događa i ima li ona ulogu u bolestima povezanim sa starenjem, kao što je Alzheimer. Ključna daljnja studija pokazala bi da li niski metabolizam glukoze u mozgu čini pojedinca sklonijim kognitivnim padovima i neurodegenerativnim bolestima, piše Kristy Hamilton za IFLScience.
 
"Tek počinjemo shvatati kako različiti faktori povezani sa spolom mogu utjecati na putanju starenja mozga i kako bi to moglo utjecati na osjetljivost mozga na neurodegenerativne bolesti", dodao je Goyal. "Metabolizam mozga može nam pomoći da shvatimo neke razlike koje vidimo između muškaraca i žena dok starimo."
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico