Eksperimentalno liječenje ovisnosti o drogama pomoću moždane stimulacije u Kini

Neki znanstvenici tvrde da još uvijek nisu poznate čvrste veze između ove tehnike i ovisnosti o drogama te da je potrebno detaljnije istraživanje.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 10.05.19 u 10:31
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Duboka moždana stimulacija (DBS – Deep brain stimulation), eksperimentalna tehnologija koja uključuje ugradnju uređaja sličnog pacemakeru u mozak pacijenta kako bi slala električne impulse, predmet je žestokih rasprava na polju medicine. To je inherentno riskantna procedura čiji stvarni učinci na ljudski mozak još uvijek nisu u potpunosti istraženi.
 
Međutim, dio onih koji je provode vjeruje kako bi ona mogla ublažiti simptome depresije ili čak pomoći pri liječenju Alzheimerove bolesti – a sad pretpostavljaju kako bi mogla pomoći i kod ovisnosti o drogama, prenosi Futurism.
 
Kako je izvjestio Chicago Tribune, prvi put u povijesti je, u bolnici Ruijin u Šangaju, pacijentu ugrađen DBS uređaj u mozak kako bi se izliječila  njegova ovisnost o metamfetaminu.
 
Pacijent tvrdi da je uređaj dosad imao zapanjujuće pozitivan učinak.
 
„Ovaj uređaj je čaroban. Može se namjestiti da te učini sretnim i postaneš sretan, da te učini nervoznim i postaneš nervozan,“ izjavio je za Chicago Tribune. „On kontrolira vašu sreću, ljutnju, tugu i radost.“
 
Chicago Tribune izvještava kako su druge kineske studije došle do oprečnih rezultata u pokušaju liječenja ovisnosti o opijatima korištenjem DBS-a. U Sjedinjenim Državama su odbačene barem dvije studije koje su pokušale alkoholizam liječiti DBS-om zato što se rizici nisu mogli opravdati.
 
Ideja o korištenju DBS-a za liječenje ovisnosti o drogama je potaknula zabrinutost medicinskih zajednica diljem svijeta – i to ne samo zbog inherentnih rizika za moždano krvarenje, napadaje, infekcije ili promjene osobnosti.
 
Neki znanstvenici tvrde da još uvijek nisu poznate čvrste veze između ove tehnike i ovisnosti o drogama te da je potrebno detaljnije istraživanje. Istraživanja na životinjama su pokazala neke znakove njezine učinkovitosti, ali su još uvijek neuvjerljive.
 
„Bilo bi odlično kad bi postojalo nešto takvo da samo ugasite prekidač, ali zasad je to samo maštarija,“ izjavio je voditelj odsjeka neuroznanosti na Sveučilištu Monash u Melbourneu, Adrian Carter.

Za Front Slobode prevela Ružica Ereš