Američki znanstvenici stvorili plastiku koja se može neograničeno razgrađivati i reciklirati

Problem je u tome što proizvođači koriste reciklirane monomere za pravljenje nove plastike, a ne mogu sa sigurnošću znati koja su svojstva iz izvorne plastike mogla ostati u njoj.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 10.05.19 u 10:42
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Amerikanci su od 2015. godine reciklirali manje od 10% plastike koju su koristili, ne samo zbog lijenosti: mnoge vrste plastike nisu pogodne za reciklažu.
 
Znanstvenici laboratorija Berkeley su sada otkrili da su izumili plastiku koja se može neograničeno razgrađivati i reciklirati – a to bi moglo svijetu pomoći riješiti sve veći problem zagađenja plastikom, izvještava Futurism.
 
Sve se plastične mase sastoje od velikih molekula polimera koji pak sadrže spojeve koji se nazivaju monomeri.
 
Često se u plastiku dodaju kemikalije koje im daju željena svojstva – primjerice čvrstoću ili savitljivost – i koje se vežu tako čvrsto za monomere da ostaju u njima čak i nakon što plastika prođe kroz proces recikliranja.
 
Problem je u tome što proizvođači koriste reciklirane monomere za pravljenje nove plastike, a ne mogu sa sigurnošću znati koja su svojstva iz izvorne plastike mogla ostati u njoj.
 
Međutim u studiji objavljenoj nedavno u časopisu Nature, tim s Berkeleya je detaljno objasnio svoj proces stvaranja nove vrste polidiketoenamin ili PDK plastike.
 
Veze između aditiva i monomera su reverzibilne, a ne trajne – one se otapaju kad se materijal stavi u kiselu otopinu, što je znanstvenicima omogućilo da koriste obnovljene monomere za recikliranje plastike koja nije pokazala ista svojstva kao reciklirana plastika.
 
„Većina plastičnih masa se ne pravi s namjerom za recikliranje,“ izjavio je znanstvenik Peter Christiensen u priopćenju za medije. „Međutim, mi smo otkrili novi način za izrađivanje plastike koja, s molekularnog stajališta, ima mogućnost recikliranja.“

Za Front Slobode prevela Ružica Ereš