Kratka povijest Rorschachovog testa

Rorschachov test namijenjen je otkrivanju načina na koji osoba obrađuje informacije. Nema pogrešnih odgovora, ali se smatra da odgovori koji su vrlo neobični ukazuju na moguće psihološke probleme.

AUTOR: National Geographic
OBJAVLJENO: 25.06.19 u 12:18
OSVJEŽENO: 25.06.19 u 12:18
http://bit.ly/2Xd6blP
U malom švicarskom gradiću Schaffhausenu psihijatar Hermann Rorschach počeo je 1917. godine pažljivo razmazivati boje na papiru kako bi proučio kako naš um funkcionira. Pitajući ljude, što vide u tim apstraktnim mrljama, uočio je korelaciju u odgovorima pacijenata koji boluju od shizofrenije i teoretizirao da se mentalno zdravlje može procijeniti prema tome kako netko obrađuje vizualne informacije.

Rorschachove izvorne slike objavljene su 1921. godine, samo godinu dana prije njegove smrti. Nakon što su došle u SAD, brzo su se proširile kao popularni test osobnosti. U drugoj polovici stoljeća, trendovi poput frojdovske analize gubili su na popularnosti, a ovaj test je postao sinonim za pseudoznanost. Kritičari su pozvali na prestanak korištenja ovog testa. No, studija iz 2013. godine koji je objavila Američka udruga psihologa pokazala je da je ovaj test učinkovitiji nego što se ranije mislilo.

Rorschachove kartice i redoslijed kojim se pacijentima prikazuju su ostali isti do današnjeg dana. Kako bi sačuvali ove kartice kao dijagnostički alat, psiholozi ih nisu željeli pokazivati van kliničkih aktivnosti. Bio je to izazov s kojim se suočio Damion Searls dok je pisao "The Inkblots" – prvu biografiju Hermanna Rorschacha. Unatoč tomu, odlučio ih je objaviti nekoliko, piše National Geographic.
 
Bez obzira na znanstvene rasprave, Rorschachov test ostavio je trag na američkoj kulturi. Izvornih deset Rorschachovih kartica su vjerojatno "najviše proučavane slike 20. stoljeća", tvrdi Searls.

Rorschachov test namijenjen je otkrivanju načina na koji osoba obrađuje informacije. Nema pogrešnih odgovora, ali se smatra da odgovori koji su vrlo neobični ukazuju na moguće psihološke probleme.

U galeriji možete pogledati slike koje se uobičajeno vide u mrljama.


Prevela: Ružica Ereš