Kakadui vole plesati, potvrdilo istraživanje

Analiza videozapisa pokazala je da kakadu Snowball ima 14 različitih plesnih pokreta i čak dvije "koreografije". Ovo ponašanje bi "moglo biti znak kreativnosti", tvrde znanstvenici.

AUTOR: Deutsche Welle
OBJAVLJENO: 09.07.19 u 13:20
http://bit.ly/2YBm1Yj
Predivni kakadu Snowball pokazao je da ljudi nisu jedina stvorenja koja vole plesati, pokazalo je istraživanje. Snowball ima 14 jedinstvenih plesnih pokreta i voli plesati uz zarazne ritmove.

Ovaj rasplesani kakadu, koji je postao popularan preko YouTube platforme, pokazao je da spontani i raznoliki plesni pokreti nisu svojstveni samo ljudima, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak, 8. srpnja.

Snowball se spontano kreće uz glazbu držeći odličan ritam i izvodi različite plesne pokrete glavom, dizanjem stopala, okretanjem tijela i slično.

"Spontano kretanje uz glazbu događa se u svakoj ljudskoj kulturi i temelj je plesa", stoji u studiji objavljenoj u časopisu Current Biology.

Takvo kretanje "javlja se i kod papagaja, možda zato što i oni (poput ljudi, a za razliku od majmuna) mogu učiti pomoću zvukova, a njihovi mozgovi imaju jake audio-motoričke veze", što omogućuje sofisticirane sposobnosti procesuiranja, rekli su znanstvenici.

Snowball je postao poznat još prije 10 godina kada je objavljen videozapis na kojem pleše uz pjesmu Everybody gurpe Backstreet Boys. Kasnije je plesao i na Girls Just Want to Have Fun Cindy Lauper i Another One Bites the Dust grupe Queen, piše Deutsche Welle.

Analiza ovih videozapisa pokazala je da Snowball ima 14 različitih plesnih pokreta i čak dvije "koreografije". Ovo ponašanje bi "moglo biti znak kreativnosti", tvrde znanstvenici.

"Ovo je prvi put da neka druga vrsta zaista pleše uz ljudsku glazbu spontano i bez treninga, samo na temelju vlastitog razvoja i socijalizacije s ljudima", izjavio je Aniruddh Patel, psiholog sa Sveučilišta Tufts i Harvard, za AFP.

Već je jedno Patelovo ranije istraživanje, objavljeno u istom časopisu, potvrdilo da se Snowball zaista kreće uz muziku, ali u to vrijeme njegovi su pokreti uglavnom bili mrdanje glavom i podizanje nogu, što je kod ove vrste ptica poznato kao način udvaranja.


Prevela: Ružica Ereš