Novi moždani implantat i naočale djelomično vraćaju vid slijepcima

"Zadivljujuće je vidjeti nešto, iako je još uvijek u pitanju samo svjetlost", rekao je Paul Philip, jedan od sudionika istraživanja.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 13.07.19 u 15:08
http://bit.ly/2Zu45QK
Koristeći implantat koji prenosi video snimke izravno u mozak, znanstvenici su uspjeli djelomično vratiti vid u šest slijepih osoba. Alex Shortt, predavač na UCL-u i kirurg u bolnici Optegra Eye, rekao je da su ovaj značajan napredak postigli stručnjaci s medicinskog fakulteta Baylor u Teksasu i Sveučilišta Kalifornija.

"Ranije su svi pokušaji izrađivanja bioničkog oka radili na principu implantacije u samo oko. No, za to je potrebno bilo imati zdrav, odnosno funkcionalan optički živac", objasnio je Shortt za Daily Mail. "Zaobilaženje oka kao mjesta implantacije u ovom slučaju otvorilo je potencijal za mnogo više ljudi".

"Ovo je potpuna promjena paradigme u liječenju osoba s potpunom sljepoćom i jedna velika poruka nade za njih", dodao je.

Još uvijek nije dokazana učinkovitost kod ljudi koji su rođeni slijepi.

U ovom istraživanju ispitanici su trebali promatrati zarnjen ekran na kojem su se nasumično pojavljivali bijeli kvadrati. U većini slučajeva, uspješno su ih pronalazili.

Paul Philip, jedan od ispitanika u istraživanju, kaže da, dok nosi ove naočale može vidjeti gdje graniče pločnik i trava na putu i gdje se nalazi bijeli kauč u njegovoj kući.

"Zadivljujuće je vidjeti nešto, iako je još uvijek u pitanju samo svjetlost", rekao je Philip.

Voditelj istraživanja i neurokirurg Daniel Yoshor rekao je da je njegov tim još uvijek daleko od onoga što se nadaju postići.

"Ovo je jako uzbudljivo vrijeme za neuroznanost i neurotehnologiju, mislim da ćemo čak za vrijeme mog života moći vratiti funkcionalni vid slijepima", rekao je dr. Yoshor.


Prevela: Ružica Ereš