Učinkovitost VR tehnologije u ublažavanju bolova; istraživanje

Budući da se rješavanje problema s kroničnim bolovima tradicionalno temelji na farmaceutskim lijekovima - od kojih mnogi mogu izazvati ovisnost - ovi rezultati sugeriraju da VR može biti sigurno, učinkovito rješenje bez lijekova za liječenje određenih vrsta boli.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 16.08.19 u 16:34
http://bit.ly/2H9kxi8
Virtualna stvarnost sigurno nije postala mainstream tehnologija. Iako tehnološke tvrtke već dugo tvrde samo na rubu revolucije VR i AR tehnologija, to možda neće tako brzo postati stvarnost. Međutim, nema sumnje da ova tehnologija ima velik potencijal.

Prekjučer je u znanstvenom časopisu PLOS One objavljeno novo istraživanje koje tvrdi da VR tehnologija može ublažiti jake kronične bolove.

U ovom istraživanju, kojim se proučavala učinkovitost VR tehnologije u ublažavanju bolova, izmjerene su razine bolova 120 ispitanika. Jedna polovica ispitanika nasumično je odabrana i trebala je koristiti VR uređaje na određeno razdoblje – šest puta u toku dva dana. Druga polovica ispitanika, odnosno kontrolna skupina, u svrhe istraživanja trebala je gledati zdravstvene i wellness TV programe.

Svi ispitanici prijavili su razine kroničnih bolova jačine od barem 3 boda na skali od 0 (nema bolova) do 10 (ekstremno jaki bolovi).

Kako piše Reuters, ispitanici koji su koristili VR tehnologiju, u prosjeku osjetili olakšanje bolova od 1.72 boda. U usporedbi s tim, kontrolna skupina osjetila je prosječno olakšanje od 0.46 bodova.

Štoviše, pokazalo se da je učinkovitost VR tehnologije veća što su bolovi bili jači, piše Interesting Engineering. Kod ispitanika koji su svoju bol prije testiranja ocijenili sa 7 od 10 ili više, prosječno olakšanje bolova bilo je za čak 3.04 boda nakon korištenja VR-a. Kod ispitanika iz kontrolne skupine koji su prijavili iste razine bolova, bolovi su u prosjeku bili blaži za 0.93 boda.

Budući da se rješavanje problema s kroničnim bolovima tradicionalno temelji na farmaceutskim lijekovima - od kojih mnogi mogu izazvati ovisnost - ovi rezultati sugeriraju da VR može biti sigurno, učinkovito rješenje bez lijekova za liječenje određenih vrsta boli.

"Otkrili smo da je VR pomogao u ublažavanju raznih vrsta boli – gastrointestinalnih, ortopedskih, neuroloških bolova i bolova koji su posljedica karcinoma – a najviše je pomogao osobama koje su imale najjače bodove", rekao je za Reuters voditelj istraživanja dr. Brennan Spiegel, profesor medicine i javnog zdravstva na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu.

"VR tehnologija stvara iluziju ubrzavanja vremena, čime učinkovito skraćuje trajanje epizoda boli", objasnio je Spiegel. "Ona 'siječe' bolove u korijenu, odnosno sprječava bol da dođe do mozga".

Iako znanstvenici koji su proveli istraživanje tvrde da VR tehnologija ima veliki potencijal kada je u pitanju ublažavanje kroničnih bolova, naglašavaju činjenicu da jačina boli unatoč tomu i dalje ostaje velika. Stoga, smatraju da su potrebna dodatna istraživanja.

"Potrebna su dodatna istraživanja da bi se ispitao učinak VR-a na različite vrste operacija i njegovu potencijalnu terapijsku vrijednost u poboljšanju funkcije, kirurškom oporavku i smanjenju dugotrajne upotrebe lijekova protiv bolova", rekla je za Healthline dr. Beth Darnall, specijalistica za liječenje boli u Stanfford Health Care koja nije sudjelovala u ovom istraživanju.

Ispitanici su koristili Samsungov Gear Oculus VR uređaj i mogli su birati različita VR iskustva za promatranje, koja uključuju programe opuštanja, prirodno okruženje, simulaciju leta i animirane igre.

Istraživanje ostavlja i jedno otvoreno pitanje – jesu li videoigre bolje u ublažavanju boli u odnosu na pasivnija iskustva dostupna na VR uređajima.

No, kao i sama VR tehnologija, znanstvena saznanja o efektu ublažavanja boli pomoću VR-a još uvijek su u ranoj fazi.


Prevela: Ružica Ereš