Žene i muškarci podjednako su dobri u multitaskingu

Neki su u multitaskingu bolji, neki manje dobri. No to nema veze sa spolom: Naučnici u svojim ispitivanjima nisu mogli utvrditi razliku među polovima.

AUTOR: Deutsche Welle
OBJAVLJENO: 17.08.19 u 10:56
https://bit.ly/2Hb9R2C
Žene su dugo vremena bile okupirane kućnim poslovima i više ili manje odgajanjem bezbrojne djece tako da je sposobnost za multitasking (istodobno obavljanje više zadataka - op. red.) bila preduvjet za to da je na kraju dana kuća još uvijek postojala i da su svi članovi porodice još uvijek živjeli. 

Ova teorija se tačno podudara sa mojim iskustvom: Jednom rukom miješam hranu koja se kuha u loncu, drugom pišem e-mail, dok istodobno pokušavam spriječiti da se dijete nehotice ubije. Dugo vremena sam bila gorljivi zagovornik mita o ženskim multitasking genijalcima.

No studija istraživača sa RWTH Aachen nije prva koja snažano upućuje na to da ovoj široko rasprostranjenoj legendi nedostaje uporište. 48 muškaraca i 48 žena su morali riješiti relativno jednostavne, ali ipak različite zadatke koji su im ili vrlo brzo bili dati jedan iza drugog ili u isto vrijeme. 

Bez razlika u mentalnim sposobnostima

Neki to mogu uraditi bolje, neki manje dobro. Samo to nema veze sa spolom: Naučnici u svojim ispitivanjima nisu mogli utvrditi razliku među polovima.

"Studija je međutim bila veoma heterogena", kaže Patricia Hirsch, koja je skupa sa njenim kolegama Iring Koch i Juliom Karbach radila na ovoj studiji provedenoj na aachenskoj Katedri za kognitivnu i eksperimentalnu psihologiju. "Postoje studije koje su došle do zaključka da su u multitanskingu bolje žene, u drugima su bolji muškarci, dok druge ne pokazuju nikakvu razliku", kaže Hirsch. 

Lutz Jäncke je neurobiolog na Univerzitetu u Zuerichu i 25 godina se bavi sljedećom temom: Koje psihološke i neurološke razlike postoje zaista između spolova? "Ne postoje znanstveni dokazi da se muškarci i žene drastično razlikuju u svojim mentalnim sposobnostima", glasi njegov zaključak. Da li su žene bolje u multitaskingu? Glupost, kaže Jäncke. 

Svi smo loši u multitaskingu...

"U međuvremenu postoji čitav niz meta analiza čiji zaključak je jasan: Ne postoji razlika u spolovima", kaže on. Generalno ljudi nisu dobri u obavljanju više zadataka odjednom, kaže on. Iz dva razloga: "Prvo ljudski mozak raspolaže samo sa ograničenim kognitivnim resursima.Drugo osnovni princip našeg razmišljanja i djelovanja je fokusiranje na bitne aspekte", objašnjava Jäncke.

To znači: naš mozak filtrira informacije cijelo vrijeme kao lud: "Svake sekunde do našeg mozga dolaze podaci u volumenu od 11 miliona bita. Svjesno možemo percipirati samo 11 do 60 bita", kaže ovaj neurobiolog. Multitaskig, kako kaže, radi suprotno programiranju našeg mozga.

Raditi istodobno više stvari funkcionira samo onda ako se te stvari odvijaju automatski, kaže Jäncke i navodi primjer vožnje automobilom. Iskusni vozač, kako kaže, poznaje mijenjanje brzina, davanje gasa i držanje pravca, dok je početnik mokar od znoja nakon prvih sat vremena vožnje. Pri tome se pojedinačni zadaci zaista ne obavljaju potpuno sinhronizirano, već se kao planirani u redu za čekanje obrađuju uzastopno.

...mogli bi postati bolji

Osobe koje su dobre u multitaskingu su dakle svoje zadatke vrlo dobro savladale ili posjeduju visok stepen samodiscipline i koncentracije. "Za to Vam je potreban funkcionalni prednji kortex", Jäncke. I on, kako kaže, mora biti dobro treniran. 

Uspješno obavljanje više zadataka u isto vrijeme podrazumijeva sposobnost distanciranja od vanjskih podražaja i sposobnost da se posebno dobro koncentrira. U konačnici je teže riješiti dva zadatak simultano, nego samo jedan.

To da sam mogla kuhati, komunicirati i istodobno zabavljati malo dijete bilo je individualno postignuće i očito rezultat dobro treniranog prednjeg korteksa: Postoji dakle dobra vijest: Sa malo treninga svako može postati bolji u multitaskingu, svjedeno kojeg je spola. Loša vijest: Sa omiljenom predrasudom da su žene bolje u multitaskingu muškarci su upravo izgubili omiljeni izgovor. 


Izvor: Deutsche Welle (17. 8. 2019. godine)