Žene od politike odvraćaju strukturalne barijere; istraživanje

"Temeljno pitanje zaista je strukturalno. Žene koje se bave politikom i dalje se suočavaju s većim preprekama i očekivanjima od muškaraca. Rastužuje implikacija da, ukoliko ovi primjeri političarki istinito predstave izazove s kojima se suočavaju, to može dovesti mlađe žene do zaključka da politika nije za njih", objasnio je znanstvenik Florian Loos

AUTOR: Government Europa
OBJAVLJENO: 10.09.19 u 11:21
https://bit.ly/2LnEiEV
Pitanja seksizma i ravnoteže između privatnog i javnog života dovode do manje zastupljenosti žena u politici, pokazalo je novo istraživanje, koje su proveli znanstvenici s Londonske škole ekonomije i političkih znanosti (LSE) i Sveučilišta u Zürichu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Experimental Political Science pod naslovom "Povećava li izloženost modelima rodnih uloga političku ambiciju žena? Terenski eksperiment s političarima/kama". Testirane su mjere čiji je cilj potaknuti veću prisutnost mladih žena politici izlažući ih uspješnim ženskim uzorima. Ispitanice su ispunile internetske ankete kojima se provjeravao njihov politički interes i ambicija. Nakon toga je nasumično odabran dio sudionica koje su pozvane na niz radionica o karijeri koje su vodile političarke.

Nakon ovih radionica ponovno su pozvane sve ispitanice u drugom dijelu istraživanja čiji je cilj bio procijeniti njihov interes za političku karijeru; ponuđena im je prilika da se pridruže mentorskom programu za mlade žene koje razmišljaju o profesionalnom bavljenju politikom. Odaziv je bio mali i nije bilo razlike između ispitanica koje su prisustvovale radionicama i onih koje nisu, prenosi Government Europa.

"Kvalitativni dokazi s radionica pokazuju da su političarke dale iskrenu ocjenu izazova s kojima se kao žene suočavaju prilikom kandidiranja na političke dužnosti. Primjerice, jedna od političarki je naglasila da je, kad je prvi put stupila na dužnost, bila jedina žena u zakonodavnom tijelu koja ima malu djecu i živi daleko od glavnog grada. Druga je naglasila izazove s kojima se žene suočavaju kad kombiniraju zahtjevnu profesionalnu karijeru s obiteljskim životom, što je bila poveznica svim radionicama. Kvalitativni dokazi prikupljeni tijekom radionica u skladu su s nalazima iz područja psihologije i ekonomije koji pokazuju kako uzori ne mogu biti inspiracija za aktiviranje ukoliko njihova dostignuća djeluju nedostižna. Ako se čak i žene koje su objektivno uspješne suočavaju s toliko prepreka, kako je onda tek ženama koje sumnjaju da imaju isti stupanj motivacije i vještina?", stoji u izvješću istraživanja.

"Temeljno pitanje zaista je strukturalno. Žene koje se bave politikom i dalje se suočavaju s većim preprekama i očekivanjima od muškaraca. Rastužuje implikacija da, ukoliko ovi primjeri političarki istinito predstave izazove s kojima se suočavaju, to može dovesti mlađe žene do zaključka da politika nije za njih. Ovo pokazuje da postoje ograničenja u mentorskim programima i radionicama koje ne mogu riješiti temeljne probleme rodne nejednakosti i seksizma s kojima se političarke svakodnevno suočavaju", zaključio Florian Loos s LSE-a, jedan od znanstvenika koji je radio na ovom istraživanju.


Prevela: Ružica Ereš