Motane cigarete jednako su štetne kao industrijske

Polemiziranje o navodnoj "manjoj" štetnosti motanih cigareta ekvivalent raspravi o tome da li je sigurnije skočiti s 20. ili 15. kata zgrade jer u oba slučaja, udarac o zemlju je smrtonosan, komentirala je Deborah Arnott, izvršna direktorica američke organizacije za borbu protiv pušenja Action on Smoking & Health (ASH).

AUTOR: Verywell Mind
OBJAVLJENO: 10.09.19 u 12:02
https://bit.ly/32weRqD
Mnogi pušači vjeruju da je pravljenje vlastitih cigareta način smanjenja pušenja, ili barem izbjegavanje štetnih kemikalija koje se prodaju u industrijskim filtriranim cigaretama. No, ipak ne postoji "zdravo" pušenje, a ručno motane cigarete nisu iznimka.

Ovakve cigarete se mogu praviti na različite načine, od staromodnog ručnog motanja, do korištenja različitih vrsta mašinica za punjenje praznih tuba, a jedan od glavnih razloga zašto ih pušači sve učestalije koriste je njihova cijena.  Pored niske cijene, ljudi stječu dojam puše manje jer prije nego što zapale cigaretu moraju trošiti vrijeme na njeno pravljenje.  No, postoje dokazi koji pokazuju da su ovakve cigarete jednako štetne za zdravlje pušača kao i industrijske, piše Verywell Mind.

Iako je istina da motane cigare ne sadrže tisuće kemijskih spojeva koje industrijske cigarete čine, one ipak sadrže aditivne i opasne kemikalije. Pušači motanih cigara udišu dovoljno toksina da bi se trebali zabrinuti zbog toga. Jedna od takvih štetnih supstanci je nitrozamin. On je prisutan u neobrađenom lišću duhana u malim količinama, ali preradom i stvrdnjavanjem duhana stvara se veća koncentracija.

Drugi štetni sastojak je katran. On je vidljiv kao ljepljiva smeđa mrlja na filteru cigarete i ostalim površinama s kojima dolazi u kontakt. Katran se taloži na osjetljivom tkivu u plućima i bronhijalnim cijevima pušača. Oni koji puše motane cigarete udišu više katrana, što zbog potrebe da usisavaju dim, a i zbog lošijih filtera koje koriste.

Pušači motanih cigara također ne izbjegavaju štetnost glavnog sastojka, nikotina. Nikotin je inače moćan otrov koji se desetljećima koristi za pravljenje pesticida. Ugljični monoksid je također je dan od toksičnih nusproizvoda cigarete. Kada ga udišemo, on ometa sposobnost tijela da prima i prenosi kisik. Dim cigarete iz bilo koje vrste cigareta može sadržavati visoku razinu CO.

Istraživači su proučavali nitrozamine i policikličke aromatske ugljikovodike u mokraći pušača običnih industrijskih i motanih cigareta. Te su dvije skupine kemikalija visoko kancerogeni nusproizvodi pušenja i čini se da su prisutne u gotovo istim količinama bez obzira na vrstu cigarete.

Deborah Arnott, izvršna direktorica američke organizacije za borbu protiv pušenja Action on Smoking & Health (ASH), kaže da je polemiziranje o navodnoj "manjoj" štetnosti motanih cigareta ekvivalent raspravi o tome da li je sigurnije skočiti s 20. ili 15. kata zgrade jer u oba slučaja, udarac o zemlju je smrtonosan.


Prevela: Ružica Ereš