Na obali Normandije pronađeni otisci stopala skupine neandertalaca

Nalazište Le Rozel otkrila je Yves Roupin još '60-ih godina prošlog stoljeća, no tek 2012. godine kada je ono postalo ugroženo zbog dvostruke opasnosti od vjetra i erozije uzrokovane plimom počela su ozbiljnija iskopavanja uz podršku države.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 10.09.19 u 12:24
https://bit.ly/2LpwP8H
Baš kao što moderni ljudi i primati žive u grupama, vjeruje se da su i neandertalci – naši najbliži evolucijski rođaci – jednako tako živjeli. Međutim, njihovu visinu i građu teško je odrediti iz arheoloških i fosilnih ostataka.

Znanstvenici su nedavno izvijestili o otkriću 257 otisaka stopala duž obale Normandije u Francuskoj koji su ostali besprijekorno sačuvani čak 80.000 godina, nudeći nove podatke o društvenoj strukturi prapovijesnih stanovnika ovog područja. Njihov rad je objavljen u Zborniku Nacionalne akademije znanosti (PNAS) u ponedjeljak, a pokazuje da je ovu grupu (čiji su otisci pronađeni) činilo desetak pojedinaca, većinom djece i adolescenata, te nekoliko vrlo visokih pojedinaca, vjerojatno odraslih muškaraca, koji su mogli biti visoki do čak 190 centimetara sudeći prema veličini otisaka stopala.

Jérémy Duveau, doktorand u francuskom Nacionalnom prirodoslovnom muzeju i jedan od autora izvješća, rekao je za Agence France-Presse da su ovi tragovi vjerojatno ostavljeni u blatnjavom tlu, a da ih je očuvao pijesak koji je nanio vjetar kada je ovo područje bilo dio sustava dina, čime je ostavio jedan mali trag o ovom vremenu.

Nalazište Le Rozel otkrila je Yves Roupin još '60-ih godina prošlog stoljeća, no tek 2012. godine kada je ono postalo ugroženo zbog dvostruke opasnosti od vjetra i erozije uzrokovane plimom počela su ozbiljnija iskopavanja uz podršku države, piše The Guardian.

Deseci metara pijeska iskopani su pomoću mehaničkih lopata kako bi se došlo do slojeva koji su značajni arheolozima. U zadnjoj fazi osjetljivih radova tim se koristio četkama kako bi raščistio područje, a pronašli su čak 257 otisaka stopala u periodu između 2012. i 2017. godine i još stotine njih od 2017. godine do danas.

Otisci su pronađeni u "obilatom arheološkom materijalu" koji ukazuje na mesarske djelatnosti i proizvodnju kamenog alata, a datiraju iz vremena kada su na području zapadne Europe još uvijek živjeli samo neandertalci, a ne moderni ljudi.

Očuvani otisci stopala nude prednost u odnosu na arheološke ili fosilizirane ostatke kostiju u procjeni veličina grupe jer ne mora biti riječ o samo jednoj skupini, osim ako je neka prirodna katastrofa uzrokovala smrt cijele skupine odjednom. Međutim, snaga ovih otisaka u arheološkom smislu je istovremeno i njihova najveća slabost: "Oni su na neki način samo mali pogled na život pojedinaca u kratkom vremenskom razdoblju", rekao je Duveau. "To nam nudi neki uvid u sastav grupe, ali je moguće da predstavlja samo članove grupe koji su u tom trenutku bili vani".

Stoga se postavlja pitanje: Je li tako malo otisaka stopala odraslih neandertalaca zato što su umirali mladi ili zato što su odrasli u ovom trenutku bili negdje drugdje?

Svi su otisci fotografirani i modelirani u 3D verziju. Zatim su od njih napravljeni odljevi, a zahvaljujući novoj tehnici koja je dostupna od 2017. godine, stotine otisaka uspješno su iskopane s ovog lokaliteta kako bi se sačuvale negdje drugdje. Otiske koje znanstvenici nisu uspjeli iskopati uništio je vjetar. "Očuvanje otisaka zahtijeva da se dogodi "čudo": moramo imati puno, puno sreće da bi naišli na njih", zaključuje Duveau.

Prije pronalaska otisaka na Le Rozelu, pronađeno je samo devet otisaka stopala za koje je potvrđeno da su u pitanju neandertalci. Ti otisci pronađeni su na području Grčke, Rumunjske, Gibraltara i Francuske. Neki od odljeva napravljenih iz ovih otisaka već su izloženi u pariškom muzeju.


Prevela: Ružica Ereš