Garlic 2.0: Prva uspješno klonirana mačka na svijetu

Kloniranje domaćih životinja moglo bi imati i druge primjene. Primjerice, mogle bi se klonirati ugrožene vrste životinja radi povećanja i učinkovitog upravljanja populacijom kao i suzbijanja bolesti.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 11.09.19 u 12:38
https://bit.ly/2LtlJQ1
Kada je Huang Yua pogodila smrt njegove britanske kratkodlake mačke stare samo dvije i pol godine, znao je da postoji samo jedno rješenje: napraviti još jednu, potpuno istu mačku.

Sinogene, tvrtka za kloniranje kućnih ljubimaca sa sjedištem u Pekingu već je klonirala više od 40 pasa, uključujući i prvog kloniranog policijskog psa. Tehnike kloniranja somatskih stanica životinjskih vrsta relativno su nove, zbog čega postoje određeni izazovi kada je u pitanju kloniranje mačaka. Međutim, tvrtka je bila spremna na ovaj izazov.

"Reproduktivne i fiziološke karakteristike mačaka razlikuju se od onih kod većine životinja. Primjerice, mačke nemaju spontanu ovulaciju, nego su jedna od rijetkih životinja koje induciraju ovulaciju", objašnjava veterinar Shi Zhensheng. "Njihov reproduktivni ciklus je specifičan, što otežava trenutne tehnike kloniranja. I sama operacija je teška. Ovaj uspješan pothvat jedan je od rijetkih na svijetu, a označava i veliki korak Kine naprijed u polju kloniranja".

Nakon skoro godinu dana rada, znanstvenici su uspjeli prenijeti zametak u "surogat mačku" koja je nosila mačića 66 dana, prenosi IFLScience. Garlic 2.0 došao je na svijet 21. srpnja 2019. godine, a njegova genetika u cijelosti potječe iz somatskih stanica uginule mačke imena Garlic. Znanstvenici kažu da su promatrali novog mačića gotovo mjesec dana i navode da je u dobrom fizičkom stanju i da se ne ponaša drugačije od prirodno uzgajanih mačića.

Ovaj postupak koštao je 250.000 kineskih juana (62.180 KM), no vlasnik tvrdi da mu novac nije predstavljao problem i da je rezultat vrijedio svakog potrošenog novčića.

"On će se i dalje zvati Garlic, jer osjećam da je klonirano mače nastavak njegovog života", rekao je Yu u intervjuu.

Iako će mu nedostajati njegov prvi mačak koji je uginuo od nepoznate bolesti, novi mačić s istim genima donosi mu utjehu.

"Mislim da je namjera svakog vlasnika da klonira svog ljubimca drugačija. Svaka mačka je zaseban pojedinac i ima svoju osobnost", dodao je Yu.

Podaci od prošle godine pokazuju da je više od 22 milijuna kineskih stanovnika imalo oko 40 milijuna mačaka kao kućne ljubimce. Čak i ako je jedan dio njih voljan izdvojiti više od 60.000KM kako bi klonirali svoje krznene ljubimce, industrija kloniranja ljubimaca mogla bi postati poprilično unosna.

Samo prošle godine su kineski biolozi uspješno klonirali dva majmuna vrste makaki, što je prvi put da su znanstvenici uspjeli napraviti prave klonove primata. Laboratorij u Južnoj Koreji također vrši kloniranje pasa za iznos od $100.000. Znanstvenici pokušavaju klonirati i vunenog mamuta, a tim znanstvenika u Sibiru pokušava klonirati ždrijebe staro 40.000 godina čiji su ostaci vrlo dobro očuvani.

Kloniranje domaćih životinja moglo bi imati i druge primjene. Primjerice, mogle bi se klonirati ugrožene vrste životinja radi povećanja i učinkovitog upravljanja populacijom kao i suzbijanja bolesti, rekli su iz Sinogenea. Tvrtka u budućnosti namjerava pokušati klonirati kopitare i golubove.


Prevela: Ružica Ereš