Znanstvenici prvi put detektirali vodu u atmosferi egzoplaneta van Sunčevog sustava

Planet K2-18b nalazi se u zviježđu Lava na udaljenosti od otprilike 110 svjetlosnih godina od Zemlje. Iako K2-18b ima najsličnije karakteristike Zemlji od svih dosad promatranih planeta – voda, temperature pogodne za život, stjenovita površina – znanstvenici naglašavaju da su uvjeti na ovom planetu još uvijek daleko od onih na Zemlji.

AUTOR: Astronomy
OBJAVLJENO: 12.09.19 u 11:18
http://bit.ly/32AbFdF
Astronomi su napokon pronašli vodenu paru u atmosferi jednog egzoplaneta nalik Zemlji koji orbitira u "naseljivoj" zoni oko svoje zvijezde. Ovo otkriće znači da bi tekuća voda mogla postojati na njegovoj stjenovitoj površini, što bi moglo dovesti do stvaranja oceana.

Otkriće do kojeg je došao NASA-in teleskop Hubble prvo je otkriće vodene pare u atmosferi ovakvih planeta, piše Astronomy. Budući da planet naziva K2-18b vjerojatno ima temperature slične onima na Zemlji, novootkrivena vodena para je učinila ovaj planet jednim od najperspektivnijih kandidata za naknadna istraživanja koja će se provesti pomoću svemirskih teleskopa nove generacije.

"Ovo je jedini planet van Sunčeva sustava koji ima dobru temperaturu za postojanje vode, on ima atmosferu i vodu u svojoj atmosferi, što ga čini najboljim kandidatom za naseljavanje kojeg smo dosad pronašli", rekao je Angelos Tsiaras, astronom na UCL-u, tijekom konferencije za novinare.

Planet K2-18b nalazi se u zviježđu Lava na udaljenosti od otprilike 110 svjetlosnih godina od Zemlje, a orbitira oko crvene patuljaste zvijezde koja ima masu tri puta manju od Sunčeve. Crvene patuljaste zvijezde poznate su kao jako aktivne zvijezde koje emitiraju snažne bljeskove, ali znanstvenici ističu kako se ova zvijezda čini iznenađujuće mirnom.

To je dobro za pronađeni planet s vodom koji se tijekom svoje 33-dnevne orbite približi ovoj zvijezdi gotovo dvostruko bliže nego Merkur Suncu. "S obzirom na to da je ova zvijezda daleko hladnija od Sunca, planet na kraju prima gotovo jednaka zračenja kao Zemlja", tvrdi Tsiaras. "A na osnovu izračuna, temperatura planeta je također slična temperaturi Zemlje".

U radu se posebno naglašava da planet K2-18b ima temperaturu između -73°C i 47°C. Usporedbe radi, temperature na Zemlji mogu se kretati od -84°C u područjima poput Antarktika do 49°C u području Afrike, Australije i na jugozapadu SAD-a.

Iako K2-18b ima najsličnije karakteristike Zemlji od svih dosad promatranih planeta – voda, temperature pogodne za život, stjenovita površina – znanstvenici naglašavaju da su uvjeti na ovom planetu još uvijek daleko od onih na Zemlji. Prije svega, on ima dvostruko veći promjer od promjera Zemlje, što znači da je oko osam puta masivniji. To K2-18b stavlja blizu gornje granice onoga što astronomi nazivaju super-Zemljom – planeti koji imaju masu do deset puta veću od Zemljine.

Gustoća ovog planeta je ono što ga zaista čini stjenovitim planetom. Ona je dvostruko veća od gustoće Neptuna, a planet sastavom više nalikuje Marsu ili Mjesecu. Dakle, s obzirom na to da se vjeruje da ima čvrstu površinu te da je poznato da ima produženu atmosferu s barem malo vodene pare, znanstvenici kažu da postoji i vjerojatnost da je K2-18b vodeni planet s oceanom koji prekriva cijelu njegovu površinu.

No, to ne mogu tvrditi sa sigurnošću zato što Hubble ne može detaljno analizirati atmosferu udaljenih egzoplaneta. Primjerice, zahvaljujući sofisticiranom algoritmu, znanstvenici su uspjeli izračunati signal vodene pare u atmosferi ovog planeta, ali nisu mogli točno odrediti koliko vodene pare doista ima. Tako su u svom radu pristupili oprezno i konzervativno i dali široku procjenu od 0,01 do čak 50%.

kako bi utvrdili koliko vode točno ima na ovom egzoplanetu, znanstvenici kažu da ćemo morati pričekati novu generaciju naprednih svemirskih teleskopa. Neki od primjera su NASA-in svemirski teleskop James Webb koji bi trebao biti lansiran 2021. godine, zatim ARIEL teleskop Europske svemirske agencije, koji bi trebao biti lansiran krajem 2020-ih.

Novo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.


Prevela: Ružica Ereš