Znanstvenici uspješno stvorili dva embrija sjevernog bijelog nosoroga

Embriji su stvoreni pomoću jajašaca koje je međunarodni tim znanstvenika prošlog mjeseca izvadio iz Fatu i Najin i zamrznutih spermija posljednja dva primjerka mužjaka, koji su već uginuli. Dva embrija su bila održiva i sada su pohranjena u tekućem dušiku, a očekuje se da će uskoro biti prebačeni u surogat majku, najvjerojatnije ženku južnog bijelog nosoroga.

AUTOR: CNN
OBJAVLJENO: 12.09.19 u 13:19
https://bit.ly/32CgIKr
Znanstvenici su uspješno stvorili dva embrija sjevernog bijelog nosoroga i napravili ključnu prekretnicu u utrci za spašavanje ove vrste od izumiranja.

Dva posljednja primjerka sjevernog bijelog nosoroga na svijetu – ženke Fatu i Najin – žive u rezervatu Ol Pejeta u Keniji. Posljednji mužjak, Sudan, uginuo je prošle godine, što je izazvalo strah znanstvenika da je ova podvrsta nosoroga na rubu izumiranja, posebice zato što preostale dvije ženke ne mogu iznijeti trudnoću.

Novi tračak nade za ovu vrstu pojavio se u srijedu kada su znanstvenici objavili da su uspješno oplodili in vitro embrije prikupljene iz dva preostala primjerka ženki sjevernog bijelog nosoroga, izvještava CNN.

Embriji su stvoreni pomoću jajašaca koje je međunarodni tim znanstvenika prošlog mjeseca izvadio iz Fatu i Najin i zamrznutih spermija posljednja dva primjerka mužjaka, koji su već uginuli. Dva embrija su bila održiva i sada su pohranjena u tekućem dušiku, a očekuje se da će uskoro biti prebačeni u surogat majku, stoji u izjavi rezervata Ol Pejeta za medije.

Ovi embriji samo su mali dio dugog puta zaustavljanja izumiranja ove vrste.

Najin i Fatu ne mogu same iznijeti trudnoću, stoga će embriji najvjerojatnije biti prebačeni u ženku južnog bijelog nosoroga koja će djelovati kao surogat.

"Prije pet godina činilo se da je stvaranje embrija sjevernih bijelih nosoroga gotovo nemoguće ostvariti – a danas ih imamo", rekao je znanstvenik Jan Stejskal iz Zoološkog vrta Dvůr Králové u kojem su rođene Fatu i Najin.

Rezervat Ol Pejeta dobio je četiri primjerka sjevernih bijelih nosoroga – dva mužjaka i dvije ženke – 2009. godine iz češkog zoološkog vrta. Obojica mužjaka su uginula, ostavljajući sudbinu ove podvrste nosoroga na ženkama.

Sudan je uginuo prirodnom smrću u ožujku prošle godine, a drugi mužjak je uginuo još 2014. godine. Spermiji oba mužjaka su zamrznuti u nadi da će tehnologija dovoljno napredovati kako bi se oni mogli iskoristiti za reprodukciju, što se nekoliko godina kasnije i događa. Izvađena jajašca prebačena su iz Kenije u Italiju, gdje su znanstvenici laboratorija Avantea in vitro oplodnjom oplodili jajašce spermijima uginulih mužjaka.

Sve vrste nosoroga su na meti lovokradica potaknutih uvjerenjem da njihovi rogovi liječe razne tegobe. Stručnjaci tvrde da njihovi rogovi na crnom tržištu postaju unosniji od droga.

Sa samo dva preostala primjerka ove vrste na svijetu, izvjesna je utrka s vremenom u pokušaju njenog održavanja.

Primjerice, zapadni crni nosorog je već davno proglašen izumrlom vrstom, što je posljedica krivolova. Organizacija Save the Rhino tvrdi da je svih pet preostalih vrsta nosoroga također ugroženo iz istih razloga.


Prevela: Ružica Ereš