Klebsiella pneumonia može biti uzročnik bolesti jetre i kod ljudi koji ne piju alkohol; istraživanje

Jing Yuan iz kineskog Instituta za pedijatriju sa svojim je kolegama proučavao pacijenta koji je imao ozbiljan slučaj nealkoholne masne bolesti jetre i koji je svaki put nakon konzumiranja hrane bogate šećerom bio "pijan". Ovo stanje poznato je kao ABS (auto-brewery syndrome), a najčešće je povezano s gljivičnim infekcijama. No, ovaj pacijent nije imao nikakvu infekciju – svi nalazi su bili negativni, a pacijentu nisu pomogli ni lijekovi protiv gljivica.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 22.09.19 u 14:20
http://bit.ly/2LIC6Is
Oštećenja jetre jedna su od najpoznatijih posljedica pretjeranog konzumiranja alkohola. Međutim, do takvih oštećenja ponekad dovode i bakterije u crijevima koje proizvode alkohol i mogu oštetiti jetru iako osoba ne konzumira alkohola pića.

Otprilike četvrtina odraslih ljudi pati nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD), gdje se masnoća nakuplja u jetri i ometa njezin rad čak i ako osoba nije sklona piću. Uzrok ove bolesti je nepoznat, ali novi rad objavljen u časopisu Cell Metabolsm sugerira da je naziv bolesti pomalo varljiv.

Jing Yuan iz kineskog Instituta za pedijatriju sa svojim je kolegama proučavao pacijenta koji je imao ozbiljan slučaj NAFLD-a i koji je svaki put nakon konzumiranja hrane bogate šećerom bio "pijan". Ovo stanje poznato je kao ABS (auto-brewery syndrome), a najčešće je povezano s gljivičnim infekcijama. No, ovaj pacijent nije imao nikakvu infekciju – svi nalazi su bili negativni, a pacijentu nisu pomogli ni lijekovi protiv gljivica.

Yuan je nastavio s analizom i otkrio da alkohol stvaraju crijevne bakterije: "Iznenadili smo se da bakterije mogu proizvesti toliko alkohola", rekao je Yuan. "Kad je tijelo preopterećeno i ne može razgraditi alkohol koji proizvedu ove bakterije, može doći do razvijanja NAFLD-a čak i ako uopće ne pijete".

Znanstvenici su proučavali stolicu ljudi koji imaju ovaj problem kako bi identificirali odgovorne bakterije i otkrili su da su uzročnik određeni sojevi bakterije Klebsiella pneumonia. Iako većina ljudi ima ovu bakteriju u svom probavnom sustavu, kod većine ljudi ona proizvodi samo male količine alkohola. Sojevi koje je Yuan pronašao kod ljudi s nealkoholnom masnom bolesti jetre proizvode četiri do šest puta više alkohola od uobičajenih sojeva, prenosi IFLScience.

Yuan je otkrio da 60% Kineza u njegovom uzorku istraživanja, koji pate od NAFLD-a, imaju takve bakterije u crijevima, koje proizvode znatne količine alkohola, iako je to rijetko dovoljno da dovede do očitih znakova pijanstva. Drugim riječima, kod jedne od sedam osoba bakterije proizvode količine alkohola koje mogu naštetiti njihovom zdravlju, bez da uopće dotaknu alkohol, a kamoli da uživaju u okusu dobrog vina ili viskija.

Da bi potvrdio svoju teoriju, Yuan je hranio miševe ovim sojem bakterije Klebsiella pneumonia, a kroz mjesec dana na njihovim se jetrima počela nakupljati mast. Nakon dva mjeseca jetra je već bila oštećena, što ukazuje na dugoročni problem. Uklanjanje bakterije zaustavilo je ove efekte.

"NAFLD je heterogena bolest i može imati više uzroka", rekao je Yuan. "Naše istraživanje pokazuje da postoji velika vjerojatnost da je K. Pneumonia jedan od njih. Ove bakterije oštećuju jetru jednako kao alkohol, a jedina je razlika to da nemate izbora". Yuan i njegov tim nastavit će istraživanje kako bi utvrdili zašto ovaj soj bakterije inficira neke ljude, a druge ne, te kako bi pronašli lijek za ovu bolest pored očiglednog prestanka unosa šećera.


Prevela: Ružica Ereš