Lewis Latimer: Jedan od najvažnijih afroameričkih izumitelja

Tijekom svog života utjecao je na nastanak brojnih važnih izuma, poput primjerice telefona i žarulje. Bio je rođen za inovacije i stvaranje. Cijeli svoj život proveo je na stvaranju novih uređaja koji će služiti u različite svrhe, od stalaka za kapute, do kvalitetnijih i dugotrajnijih žarulja. Lewis Latimer bio je sigurno jedan od najupečatljivijih izumitelja svog vremena.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 29.09.19 u 13:18
OSVJEŽENO: 29.09.19 u 13:18
https://bit.ly/2oftVdi
Lewis Latimer možda nije poznato ime, ali smatra se da je on jedan od najvažnijih afroameričkih izumitelja svih vremena. Sudjelovao je u brojnim patentima i osmislio je nešto što svi danas svakodnevno koristimo – žarulju.

Lewis je rođen u rujnu 1848. godine u Massachusettsu. Njegovi roditelji, George i Rebecca, bili su odbjegli robovi. Oca Georgea nakon nekog vremena je pronašao njegov vlasnik i ponovno ga zarobio. Međutim, taj slučaj došao je čak do Vrhovnog suda u Massachusettsu, a George je na kraju oslobođen, no tek kada su ga kupili protivnici robovlasništva kako bi ga zauvijek oslobodili.

Tijekom građanskog rata, Lewis se pridružio Ratnoj mornarici SAD-a. Preživio je brojne krvave bitke, a kada se povukao iz mornarice po završetku rata, počeo je tražiti posao u Bostonu. Ubrzo je počeo raditi u odvjetničkoj tvrtki za patente, zarađujući $3 tjedno. Tijekom stanki Lewis bi crtao, a nije trebalo dugo da njegov šef primijeti njegov talent. Promaknut je u glavnog crtača i plaća mu je porasla na $20 tjedno.

Latimer je 1874. godine prvi put ušao u svijet izuma, kada je već usavršio svoj crtački talent. Sa W.C. Brownom osmislio je zahod za vlakove, što je bio prvi patent pod njegovim imenom, a ostvario je i veliki uspjeh. No, tek dvije godine kasnije Latimer će doći do dostignuća koje će odrediti njegov život. Godine 1876. godine Latimerove crtačke usluge tražio je jedan učitelj koji je htio patentirati uređaj koji je osmislio. Taj učitelj bio je Alexander Graham Bell.

Bell je trebao Latimerovu pomoć u izradi crteža za prijavu patenta telefona. Latimer se ozbiljno posvetio zadatku, radeći do kasno u noć 14. veljače 1876. godine. Prijava za patent bila je završena i predana te noći, svega nekoliko sati prije nego što je Elisha Gray podnio konkurentsku prijavu za patent za sličan uređaj.

Latimer se 1880. godine zaposlio kao pomoćnik upravitelja i crtač u američkoj tvrtki za električnu rasvjetu. Ta je tvrtka bila glavni rival Edisonu koji je radio na konkurentskom dizajnu za žarulje. Prve su žarulje obično imale filament od ugljične žice unutar staklene žarulje. Filament u tim ranim žaruljama obično je bio od bambusa, papira ili konca.

Tvrtka za koju je Latimer radio željela je razviti poboljšanu metodu izrade žarulja kojom bi riješila najveću slabost Edisonovih žarulja, piše Interesting Engineering. Njegove žarulje su zbog filamenta od bambusa obično trajale svega nekoliko dana. Latimer je dobio zadatak razviti koncept dugotrajnije žarulje.

Lewis Latimer razvio je način oblaganja niti u kartonsku omotnicu kako bi spriječio raspadanje ugljika. To je u konačnici rezultiralo znatno duljim vijekom žarulja, povećalo njihovu učinkovitost, a smanjilo cijenu. Ova Latimerova inovacija omogućila je električno osvjetljavanje domova i ulica.

Latimer je stekao ugled u industriji rasvjete i uskoro su njegove usluge tražile tvrtke u industriji rasvjete iz svih krajeva zemlje. Kako se električna rasvjeta širila američkim gradovima, Latimer je često radio kao šef timova na projektima na terenu. Pomagao je pri instalaciji električnih svjetala u Philadephiji, New Yorku, Montrealu i na željezničkim stanicama diljem Nove Engleske.

Do 1890. godine i Thomas Edison je hvalio Latimerove vještine, što je rezultiralo i poslovnom suradnjom. Lewis Latimer postao je glavni crtač i stručnjak za patente u Edisonovoj tvrtki, gdje vršio nadzor nad svim poslovima patentiranja, a pregledavao je i proizvode koji su potencijalno prekršili Edisonove patente te je čak i svjedočio na sudu u Edisonovo ime.

Latimer je napisao knjigu o svom radu u industriji rasvjete pod nazivom: "Incadesent Electric Lighting: A Practical Description of the Edison System". Njegov utjecaj na industriju rasvjete bio je toliko značajan da je Latimer imenovan članom grupe Edison Pioneer, grupe odgovorne za stvaranje elektroindustrije.

Latimer je kasnije patentirao sigurnosni lift, sustav koji je bio daleko manje opasan od strojeva korištenih tijekom kasnih 1800-ih, kao i stalak za kape i kapute. Još jedan od važnijih izuma Lewisa Latimera bilo je klimatiziranje i dezinficiranje prostorija. Točnije, osmislio je uređaj za hlađenje i dezinfekciju koji se koristio u bolnicama kako bi se spriječila cirkulacija prašine u operacijskim salama.

Kao što možete vidjeti, Latimer je tijekom svog života utjecao na nastanak brojnih važnih izuma, poput primjerice telefona i žarulje. Bio je rođen za inovacije i stvaranje. Cijeli svoj život proveo je na stvaranju novih uređaja koji će služiti u različite svrhe, od stalaka za kapute, do kvalitetnijih i dugotrajnijih žarulja. Lewis Latimer bio je sigurno jedan od najupečatljivijih izumitelja svog vremena. Preminuo je 1928. godine, a iza sebe ostavio je ogromno inovatorsko naslijeđe.


Prevela: Ružica Ereš