Pronađene 93 gotovo netaknute amfore na olupini rimskog broda koji je potonuo prije 1700 godina

Iskopavanjem je otkriveno relativno malo pomorsko plovilo dugačko svega 10 i široko 5 metara, a amfore su bile pažljivo smještene u skladištu. U pitanju je najvjerojatnije bio trgovački brod koji je prevozio robu između Rima i Pirenejskog poluotoka. Mallorca se nalazi između.

AUTOR: Science Alert
OBJAVLJENO: 03.10.19 u 15:17
https://bit.ly/2pES8KN
Arheolozi su pronašli rijetko i primamljivo blago nedaleko od obale Mallorce u Španjolskoj. Nisu u pitanju zlato ili dragulji, nego 93 posude slične vrču koje se nazivaju amforama. Pronađene su u rimskom brodu koji je potonuo prije otprilike 1700 godina.

Većina ovih prekrasnih vrčeva i dalje je gotovo netaknuta, što znači da postoji velika mogućnost da su se očuvali i sadržaji unutar njih.

Olupina broda pronađena je na samo 50 metara udaljenosti od obale nakon što je lokalni stanovnik Felix Alarcón u srpnju primijetio krhotine posuđa na morskom dnu u srpnju.

Budući da se olupina nalazila jako blizu popularnog odmarališta Playa de Palma i turističkog grada Can Pastilla, španjolska je vlada poslala Balearski institut za pomorske arheološke studije (IBEAM) na hitno iskopavanje.

Njihova iskopavanja otkrila su relativno malo pomorsko plovilo dugačko svega 10 i široko 5 metara, a amfore su bile pažljivo smještene u skladištu. U pitanju je najvjerojatnije bio trgovački brod koji je prevozio robu između Rima i Pirenejskog poluotoka. Mallorca se nalazi između.

Budući da je toliki broj vrčeva bio neoštećen, arheolozi vjeruju da razlog potonuća broda nije bilo nevrijeme, piše Science Alert. Dvije glavne hipoteze su da je nastala pukotina na brodu kroz koju je ušla voda; ili da je došlo do nasilnog sukoba ljudi na brodu što je rezultiralo brodolomom. Moguće je da točan uzrok nikada nećemo saznati.

No, amfore bi s druge strane trebale otkriti što je brod prevozio.

Arheolozi, na temelju regija iz kojih amfore potiču, vjeruju da je brod vjerojatno prevozio namirnice – vino, maslinovo ulje ili garum, vrstu fermentiranog ribljeg umaka iz Lusitanije koji je bio visoko cijenjen u Rimu.

Prije nego što se amfore smiju otpečatiti, potrebno ih je pažljivo analizirati. Trenutno se nalaze u muzeju Mallorca, u bazenima s vodom kako bi se desalinizirale.

"Ovaj je proces jako važan jer se sol kristalizira i može razbiti amfore", objasnila je ravnateljica odjela za baštinu u Vijeću Mallorce, Kika Coll. "Amfore su provele 1700 godina pod vodom i ne želimo napraviti pogrešku. Kad uspijemo prevesti natpise naučit ćemo mnogo više o trgovcima, proizvodima koje su prevozili i o njihovom porijeklu".

Arheolozi se nadaju da će svoja otkrića moći objaviti u roku od nekoliko mjeseci. Olupina broda ostavljena je na morskom dnu gdje je brod potonuo.


Prevela: Ružica Ereš