Paralizirani muškarac prohodao pomoću egzoskeletnog uređaja koji kontrolira mozgom

"Ne mogu sutra jednostavno otići kući u ovom egzoskeletu, ali došao sam do točke kada mogu hodati u egzoskeletu. Hodam kad želim i zaustavim se kad želim", komentirao je Thibault (28) koji je pristao na testiranje ove tehnologije.

AUTOR: Digital Journal
OBJAVLJENO: 04.10.19 u 17:04
http://bit.ly/30Kr75D
Francuz koji je ostao paraliziran nakon pada s terase noćnog kluba ponovno se može kretati zahvaljujući egzoskeletonu koji kontrolira svojim mozgom. Znanstvenici koji su kreirali egzoskeleton kažu da je riječ o velikom dostignuću koje daje nadu tetraplegičarima da bi se mogli ponovno kretati.

Pacijent je mjesecima trenirao koristeći svoje moždane signale kako bi kontrolirao računalno simulirani avatar za izvođenje osnovnih pokreta prije upotrebe uređaja za kretanje. Liječnici koji su proveli ovaj test upozorili su da uređaj nije dostupan javnosti, ali istaknuli su da može znatno poboljšati kvalitetu života i autonomiju tetraplegičnih osoba.

Pacijent, identificiran samo kao Thibault, 28-godšnji muškarac iz Lyona rekao je da mu je ova tehnologija dala novu priliku za život, piše Digital Journal.

Prije četiri godine, njegov se život potpuno promijenio kada je tijekom noćnog izlaska pao s terase u noćnom klubu s visine od 12 metara, ozlijedivši kralježnicu. Ostao je paraliziran od ramena nadolje.

"Kada ste u mojoj situaciji i kada ne možete ništa učiniti sa svojim tijelom... poželio sam učiniti nešto sa svojim mozgom", rekao je Thibault za AFP.

Trenirajući nekoliko mjeseci na video avataru, kako bi stekao vještine potrebne za korištenje egzoskeleta, Thibault je rekao da je morao ponovno učiti prirodne pokrete tijela. "Ne mogu sutra jednostavno otići kući u ovom egzoskeletu, ali došao sam do točke kada mogu hodati u egzoskeletu. Hodam kad želim i zaustavim se kad želim".

Ozljeda leđne moždine dovodi do paralize sva četiri uda kod otprilike 20% pacijenata i najteža je ozljeda ove vrste. "Mozak je još uvijek sposoban generirati naredbe koje bi inače pokretale ruke i noge, ali jednostavno nema onoga što te naredbe može provesti", objasnio je Alim-Louis Benabid, profesor emeritus na Grenobleu i glavni autor ovog istraživanja.

Tim stručnjaka iz bolnice Grenoble Alpes, biomedicinske tvrtke Cinatech i istraživačkog centra CEA započeo je ovo ispitivanje implantacijom dvaju uređaja za snimanje s obje strane Thibuaultove glave, između kože i mozga. Ovi uređaji očitavali su njegov senzimotorni kortekst – područje mozga koje kontrolira motoričke funkcije. Svaki dekoder prenosi moždane signale, koje zatim algoritam prevodi u željene pokrete pacijenta. Upravo taj sustav šalje fizičke naredbe koje potom izvršava egzoskelet.

Thibault je prvo koristio avatar i videoigru kako bi razmišljao o obavljanju osnovnih fizičkih zadataka ili posezanja rukom kako bi dodirnuo neki predmet. Simultanim korištenjem avatara, videoigre i egzoskelete uspio je prehodati duljinu jednog i pol nogometnog igrališta tijekom mnogih sesija.

Nekoliko ranijih istraživanja koristilo je implantate za stimulans mišića u tijelima pacijenata, a ovo je prvo istraživanje koje koristi moždane signale za kontrolu egzoskeletnog uređaja. Stručnjaci uključeni u ovo istraživanje kažu da bi ono moglo dovesti do nastanka invalidskih kolica za paralizirane pacijente koja se mogu pokretati naredbama mozga.

"Ovdje nije riječ o pretvaranju čovjeka u robota, nego o traženju odgovora na medicinski problem", rekao je Benabid. "Radimo dakle na 'popravljenom čovjeku', a ne na 'poboljšanom čovjeku".

U komentaru na istraživanje Tom Shakespeare iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu napisao je da je egzoskeletni sustav "još uvijek daleko od moguće kliničke primjene".

No, Thibault je rekao kako je ovo istraživanje dalo "poruku nade ljudima poput mene. Moguće je, čak i uz naš hendikep!"


Prevela: Ružica Ereš