Znanstvenici razvili dreger za opijate; istraživanje

Potrebna su istraživanja na većem broju ispitanika, ali novi uređaj mogao bi pronaći svoju primjenu u medicini, kao i u policiji.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 09.10.19 u 13:33
https://bit.ly/30YuPbX
Alkotest je koristan alat za otkrivanje konzumiranja alkohola, no što s opioidima? Ne bi li podjednako korisno bilo imati sličan uređaj za detektiranje droge u organizmu?

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji (UC) razvio je prototip testa za otkrivanje opioidnih droga u dahu, nešto poput alkotesta, odnosno dregera za testiranje na drogu. Ovaj uređaj mogao bi se koristiti u različitim situacijama.

"Postoji nekoliko načina na koje bi ovaj uređaj mogao utjecati na društvo", rekla je profesorica Cristina Davis, šefica odsjeka za mehaničku i zrakoplovnu tehniku na UC Davis, koja je ovo istraživanje provela u suradnji s profesorom Michaelom Schivom iz Medicinskog centra UC Davis.

Liječnici i medicinske sestre koji liječe pacijente s kroničnom boli ponekad moraju nadzirati pacijente kako bi bili sigurni da pravilno uzimaju njihove lijekove, da se propisani lijekovi pravilno metaboliziraju i da ne uzimaju dodatne lijekove. Krvni testovi su trenutni zlatni standard, a pouzdan, neinvazivni test bio bi korisna alternativa.

Uređaj funkcionira na sličnom principu kao i standardni alkotest, dakle potrebno je puhati u uređaj koji prikuplja čestice daha, piše Interesting Engineering. Kapljice daha  kondenziraju pri puhanju, a zatim se pohranjuju u zamrzivaču. Tada se masnom spektometrijom traže potencijalni tragovi lijekova ili droga u uzorku.

Tim je svoj uređaj testirao na skupini pacijenata koji su primali infuzije lijekova protiv bolova, uključujući morfij i hidromorfon. To im je omogućilo da usporede prikupljene opioidne metabolite prikupljene puhanjem s uzorcima krvi i dozama lijekova koje su pacijenti primili.

"Možemo vidjeti i originalni lijek i metabolite u sadržaju prikupljenom puhanjem", rekla je Davis.

Međutim, prije nego što se uređaj bude mogao praktično primjenjivati, bit će potrebna detaljnija istraživanja na većim skupinama ispitanika. Davis se nada kako će daljnja istraživanja moći provoditi u stvarnom vremenu.

Njezin laboratorij radi i na proširenju potencijalnih primjena za otkrivanje malih količina kemikalija na različite načine. Neki od primjera su dijagnosticiranje gripe kod ljudi i bolesti koje pogađaju citrusno voće.

Istraživanje je objavljeno u Journal of Breath Research.


Prevela: Ružica Ereš