Rakovi mogu naučiti i zapamtiti put za izlazak iz složenog labirinta; istraživanje

Iako su sporiji od glodavaca i sisavaca, rakovi su u stanju naučiti i zapamtiti put do izlaska iz labirinta.

AUTOR: New Scientist
OBJAVLJENO: 23.10.19 u 13:04
https://bit.ly/2N4WOSb
Jedna vrsta rakova može naučiti kako proći labirintom i to zapamtiti do dva tjedna kasnije. Otkriće pokazuje da rakovi imaju kognitivni kapacitet za složeno učenje iako imaju dosta manji mozak od drugih životinja, poput primjerice pčela.

"Rakovi imaju mozak otprilike deset puta manji od pčela kada je riječ o broju neurona", rekao je Edward Pope sa Sveučilišta Swansea u Velikoj Britaniji.

Pope i njegovi kolege istrenirali su dvanaest Carcinus maenas rakova da pronađu izlaz iz labirinta u akvariju. Labirint je imao samo jedan ispravan put do izlaska, a sastojao se od pet promjena smjera i tri 'slijepe ulice'. Znanstvenici su na izlaz labirinta stavili jednu zdrobljenu dagnju kao ukusnu nagradu za uspješno obavljen zadatak.

Kroz četiri tjedna, rakovi su četiri puta vježbali izlazak iz labirinta. Nisu uspjeli izaći iz labirinta bez greške sve do trećeg tjedna treninga, iako su nakon svakog treninga imali bolji performans. Pope i njegov tim sačekali su dodatna dva tjedna prije testiranja rakova.

Na testiranju, ekipa je rakove stavila u labirint bez nagrade na izlasku. Svih dvanaest rakova uspjelo je izaći iz labirinta u roku od osam minuta, piše New Scientist. Nasuprot tome, skupini rakova koji nisu bili prethodno trenirani trebalo je u prosjeku 39 minuta da izađu iz labirinta, a samo sedam od njih dvanaest uspjelo je stići do izlaska za manje od sat vremena.

"Zanimljivo je da rakovi mogu naučiti labirint", komentirao Neil Burgess s UCL-a i dodao da su ipak sporiji od glodavaca i sisavaca. Pope je rekao kako njegov tim želi istražiti kako promjena okoliša u oceanu, poput kiseljenja oceana i porasta temperatura utječe na sposobnost rakova da uče.


Prevela: Ružica Ereš