Znanstvenici pronašli 40.000 godina staru ogrlicu s orlovskom kandžom koju su napravili neandertalci

Ovo nije prvi put da su znanstvenici naišli na dokaze o mogućem izražavanju socijalnog identiteta neandertalaca kroz simboličke materijale. Prethodna su istraživanja ukazivala na to da su rani hominidi oslikavali svoja tijela, rezbarili apstraktne gravure, koristili perje za ukrašavanje i sudjelovali u pogrebnim ritualima. Ova ogrlica "proširuje poznati zemljopisni i vremenski raspon takvog ponašanja" neandertalaca koji su pravili ovaj oblik ukrasa te je prva i najstarija dokumentacija takvog ponašanja među stanovnicima Pirinejskog poluotoka.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 02.11.19 u 13:35
https://bit.ly/36BtWKu
Medaljon s orlovskom kandžom star oko 40.000 godina mogao bi biti posljednji takav koji su isklesali Neandertalci prije nego što su se slične prakse proširile među drugim drevnim ljudskim populacijama, sugerira novo istraživanje.

Medaljon se sastoji od jedne kandže španjolskog carskog orla, a pronađen je u špilji Foradada, drevnoj neandertalskoj špilji na Pirenejskom poluotoku, gdje je centar istraživanja ranih ljudi već trideset godina. Ovo je najmoderniji primjerak medaljona iz neandertalskog razdoblja i prvi koji je pronađen na ovom području, piše IFLScience.

"Neandertalci su koristili kandže orlova kao simboličke elemente, vjerojatno kao privjeske ogrlica još od početka srednjeg paleolitika", rekao je glavni autor istraživanja, Antonio Rodríguez-Hidalgo, u izjavi za medije. Orlovske kandže jedan su od najstarijih simbola u Europi, stariji čak i od školjki koje je koristio Homo sapiens u sjevernoj Africi. Dosad su pronađene najmanje 23 falange ovih ptica grabežljivica na 10 različitih mjesta – što se nadovezuje na dokaze da su neandertalci možda bili složenija bića nego što smo mislili.

"Dokazi o korištenju simbola kod neandertalaca relativno su rijetki", napisali su autori istraživanja u časopisu Science Advances. "Među nekoliko dokumentiranih ukrasa najčešće se pojavljuju upravo orlovske kandže koje su se navodno koristile kao privjesci".

U tom vremenskom razdoblju orlovi su bili rijetki u velikom broju ekosustava. Budući da je do njih bilo teško doći, neandertalsko hvatanje ptica možda je bilo dio "varijabilnosti u ponašanju" populacija. Mnogi lovci-skupljači jeli su ptice, čiji donji ekstremiteti nemaju veliku prehrambenu vrijednost, a ona posebice ne postoji u njihovim kandžama. Nadalje, znanstvenici tvrde da tragovi pronađeni na kostima stopala orla ukazuju na to da je životinja korištena isključivo u dekorativne svrhe. Oznake na ostacima kostiju jedne ptice pronađene u spomenutoj špilji ukazuju na to da je privjesak napravljen od kandže s njegove lijeve noge. Analiza ostataka na sličnim nalazištima ukazuje kako je praksa možda bila široko rasprostranjena.

Ovo nije prvi put da su znanstvenici naišli na dokaze o mogućem izražavanju socijalnog identiteta neandertalaca kroz simboličke materijale. Prethodna su istraživanja ukazivala na to da su rani hominidi oslikavali svoja tijela, rezbarili apstraktne gravure, koristili perje za ukrašavanje i sudjelovali u pogrebnim ritualima. Ova ogrlica "proširuje poznati zemljopisni i vremenski raspon takvog ponašanja" neandertalaca koji su pravili ovaj oblik ukrasa te je prva i najstarija dokumentacija takvog ponašanja među stanovnicima Pirenejskog poluotoka.


Prevela: Ružica Ereš