Na današnji dan: U svemir lansirana Lajka, prva životinja u Zemljinoj orbiti

Nažalost, ova je misija za nju bila jednosmjerno putovanje jer Sovjeti još uvijek nisu bili osmislili način da je vrate na Zemlju.

AUTOR: Space
OBJAVLJENO: 03.11.19 u 16:35
https://bit.ly/2Caspx0
Dana 3. studenog 1957. godine u svemir je lansirana Lajka, jedna od prvih životinja u svemiru i prva životinja u Zemljinoj orbiti. Lajka je bila trogodišnji pas lutalica, mješanka haskija i špica s moskovskih ulica, a sovjetski svemirski program ju je regrutirao jer je bila mala i mirnog karaktera.

Nažalost, ova je misija za nju bila jednosmjerno putovanje jer Sovjeti još uvijek nisu bili osmislili način da je vrate na Zemlju.

Sa količinom kisika za sedam dana i nešto hrane u letjelici, Lajka je lansirana s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu u raketi Sputnik 2. Riječ je o istom tipu rakete koji je korišten i za lansiranje prvog Sputnik satelita.

Postoji više teorija o Lajkinoj smrti. Neki tvrde da je živa stigla do orbite, ali da je vrlo brzo uginula jer se toplinski štit svemirskog broda slomio te je od previsoke temperature uginula i prije nego što je došlo do nestašice kisika ili hrane. Druge teorije kažu da je uginula nakon što joj je ponestalo kisika ili nakon što je pojela posljednji obrok u kojem se nalazio otrov.

Letjelica u kojoj je bila Lajka se raspala nakon 5 mjeseci od lansiranja, prilikom ponovnog ulaska u atmosferu.


- Izvor: Space
Prevela: Ružica Ereš