Arheolozi u drevnoj mumiji mačke iz Egipta pronašli ostatke tri različite mačke

Mumija je stara oko 2.500 godina, a pronađeni su samo ostaci kostiju nogu od tri različite mačke. To bi moglo biti posljedica toga što su se veće i očuvanije mumije prodavale za više novca pa je veliki broj njih je samo bio napravljen da izgleda veće bez da su sadržavale ostatke životinje. Umjesto toga bile su popunjene organskim materijalima poput kože ili šljunka.

AUTOR: Live Science
OBJAVLJENO: 05.11.19 u 15:39
https://bit.ly/2oOdCot
Snimci drevne mumije mačke otkrili su da se u ovoj 2.500 godina staroj mumiji ne nalazi jedna životinja. Umjesto toga, unutra se nalaze dijelovi ostataka čak tri mačke.

Mumije drevnih egipatskih mačaka nisu bile rijetkost, a arheolozi su ranije pronašli na desetke takvih mumija u velikom broju grobova. U starom Egiptu, kućni ljubimci obično su se pokapali zajedno sa svojim vlasnicima. Želja da se životinje sačuvaju kao prinos bogovima dovela je do nastanka cijele jedne industrije i mumifikacije preko 70 milijuna životinja, piše Live Science.

Grupa znanstvenika tako je nedavno analizirala 2.500 godina staru mumiju egipatske mačke koja je bila dio zbirke u Muzeju likovnih umjetnosti u Rennesu u Francuskoj. Znanstvenici su napravili CT snimak kako bi pogledali što se nalazi unutar mumije bez da je moraju odmotavati, a zatim su izradili 3D digitalne i prozirne rekonstrukcije mumije napravljene pomoću 3D printera.

Snimci su bili iznenađujući. U mumiji se nije nalazila glava mačke nego kugla od tkanine. Nedostajala je lubanja, kralješci i rebra, a umjesto toga u njoj se nalazi pet kostiju nogu od tri različite mačke, stoji u izjavi francuskog Nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja (Inrap). Kosti su u raspadnom stanju i pune su rupica koje su inače posljedica insekata koji se hrane leševima, komentirao je Théophane Nicolas, jedan od znanstvenika iz Inrapa koji je sudjelovao u ovom projektu.

"Pronađen je jako veliki broj mumija mačaka, koje su ponekad bile u izrazito raspadnom stanju, svedene na stanje nakupine kostiju", komentirao je Nicolas za Live Science. Međutim, ponekad ono što vidite izvana nije ono što dobijete unutra. Neke od mumija životinja su kompletne, dok su druge potpuno prazne ili imaju samo fragmente kostiju životinje.

Štoviše, budući da su se veće mumije, očuvane za prinos bogovima, prodavale za više novca, veliki broj njih je samo bio napravljen da izgleda veće bez da su sadržavale ostatke životinje. Umjesto toga bile su popunjene organskim materijalima poput kože ili šljunka.

Nije poznato zašto mumija mačke iz muzeja u Rennesu sadrži ostatke tri različite mačke, ali neki znanstvenici vjeruju da je to dio "drevne prevare koju su osmislili beskrupulozni svećenici", objašnjava Nicolas. Svećenici su mogli "pribjeći i manje složenim preparatima koje je nemoguće otkriti golim okom" za rituale koji "postupno dovode do pravljenja mumija čiji oblik mačke predstavlja vidljivu stvarnost koja se ne poklapa sa stvarnim sadržajem", rekao je znanstvenik.

Međutim, Nicolas i njegov tim ne misle da to nužno mora biti istina. "Naprotiv, vjerujemo da postoji bezbroj načina za napraviti mumiju životinja", rekao je.

Skupina znanstvenika projektirala je unutarnju 3D rekonstrukciju na model mumije isprintan pomoću 3D printera. Ovaj objekt predstavljen je prošlog tjedna u Švedskoj na manifestaciji Dana europske baštine 2019. godine, a bit će izložen i posjetiteljima u Muzeju likovnih umjetnosti u Rennesu.


Prevela: Ružica Ereš