Laurent Simons - devetogodišnje "čudo od djeteta" postat će najmlađa osoba s prvostupničkom diplomom

Sa sigurnošću se može reći da Laurent Simmons nije ništa manje od izvanrednog djeteta. Rođen je u Belgiji, IQ mu je 145, a zanima se za razna polja znanosti, od matematike do medicine. Nedavno se počeo zanimati za računala. Laurent ima i fotografsko pamćenje, što mu omogućuje svladati predmete za koje drugim studentima treba desetak tjedana u roku od svega nekoliko dana.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 13.11.19 u 14:15
OSVJEŽENO: 13.11.19 u 14:15
https://bit.ly/2O7H7uf
Devetogodišnji Laurent je "čudo od djeteta". Upisao je srednju školu u nježnoj dobi od šest godina i vodio je istraživački projekt u Akademskom medicinskom centru (AMC) u Amsterdamu jer mu je dosadila škola zato što je bila laka. Imao je samo sedam godina kada je dobio srednjoškolsku diplomu.

Njegova dostignuća ne zaustavljaju se tu. U ožujku 2019. godine Laurent je upisao fakultet na Sveučilištu Eindhoven, a nakon manje od devet mjeseci, već je skoro gotov sa svojim završnim projektom. Po završetku studija za inženjera elektrotehnike oborit će svjetski rekord i postati najmlađi diplomirani inženjer, piše Interesting Engineering.

Tu titulu trenutno drži Michael Kearney, koji je diplomirao u dobi od deset godina na Sveučilištu u Alabami 1994. godine.

Sa sigurnošću se može reći da Laurent Simmons nije ništa manje od izvanrednog djeteta. Rođen je u Belgiji, IQ mu je 145, a zanima se za razna polja znanosti, od matematike do medicine. Nedavno se počeo zanimati za računala. Laurent ima i fotografsko pamćenje, što mu omogućuje svladati predmete za koje drugim studentima treba desetak tjedana u roku od svega nekoliko dana.

Njegov mentor Peter Baltus, poznati profesor sa Sveučilišta Eindhoven, kazao je da je bilo poprilično čudno vidjeti malo dijete među 20-godišnjim studentima. On smatra da je njihova suradnja bila jedinstvena i ubrzo je shvatio da s njim može razgovarati kao i s bilo kojim drugim studentom – čak i bolje nego s nekim od njih "Ponekad zaboravim da je još uvijek jako mlad, a onda mi dođe i kaže da je ponovno zalemio čip nakon previše pokušaja", kaže Baltus.

On je, uz sva svoja iznenađujuća postignuća, još uvijek samo normalno dijete. Voli provoditi vikende s bakom i djedom i igrati se sa svojim psom. Njegove oči zasjaju kada govori o svojoj ljubavi prema životinjama. Štoviše, njegov genijalni mozak ne sprječava ga da se duri kad večera nije po njegovoj volji. "Jednako je tvrdoglav kao i sva devetogodišnja djeca kad mu se ne sviđa jelo. A to se često događa!", našalila se njegova majka.

Zbog brzog napredovanja u obrazovanju njegovi prijatelji su uglavnom dosta stariji od njega. Ne voli sport i izviđaštvo, a njegov otac kaže da se nikad nije igrao sa svojim vršnjacima. Nije se volio igrati ni s igračkama, jedino što ga je zanimalo je bilo kako igračke funkcioniraju. Navodno je uvijek bio zainteresiran za zvijezde.

Devetogodišnjak je u intervjuu za belgijski radio RTBF izjavio da mu je omiljeni predmet matematika zbog velikog broja predmeta kojim se bavi, poput statistike, geometrije i algebre.

Jednom je prilikom također izjavio da je razmišljao o tom da postane kirurg ili astronaut. Međutim, njegove ambicije su se nedavno promijenile. U intervjuu za belgijski list Het Laatste Nieuws rekao je da više ne želi samo popravljati bolesna srca. Želi napraviti nova kako bi zamijenio stara. "Kao znanstvenik želim produžiti ljudski životni vijek. Moji baka i djed su srčani bolesnici i želim im pomoći", rekao je Simons.

Njegov odabir karijere roditeljima ne predstavlja problem. Njegov otac je rekao da čak i ako se odluči postati stolar, oni neće imati problem s tim. Sreća njihova djeteta je njihov prioritet broj jedan.

Laurentovi roditelji već počeli istraživati nove puteve obrazovanja za svog sina kako bi utažili njegovu žeđ za znanjem. Prestali su raditi kako bi vodili i pratili obrazovni život i razvoj svog sina. U skladu s tim često su bili na relaciji SAD – Nizozemska.

Međutim, čini se da se Laurentu sviđa Kalifornija. Njegovo srce pripada Kaliforniji. Proveo je većinu svog života u kišovitim i tmurnim vremenskim uvjetima Belgije i Nizozemske i kaže da želi preseliti u Kaliforniju "jer je vrijeme tamo jako lijepo".

Nakon stjecanja diplome u Nizozemskoj, Laurent će odlučiti kojim putem želi dalje krenuti. Budući da je dječak koji ima mnogo talenata, ne zna se što će na kraju biti njegov izbor. Bez obzira na to što odluči postati, stolar ili znanstvenik, sigurno je da će oči svijeta biti uprte u njega.


Prevela: Ružica Ereš