Poljska: Arheolozi pronašli groblje ratnika staro oko 2.000 godina

Arheolozi su pronašli ostatke urni, spaljenih kostiju, fragmente mačeva. Unatoč velikim oštećenjima, riječ je o vrlo vrijednom otkriću. Znanstvenici još uvijek nisu potpuno sigurni tko su bili pronađeni ratnici, postoji mogućnost da su u pitanju članovi plemena Lugii o kojem su pisali Rimljani. Plan je nastaviti s iskopavanjima i istraživanjem, a znanstvenici se nadaju da će u budućnosti pronaći nešto očuvanije grobove.

AUTOR: The First News
OBJAVLJENO: 16.11.19 u 15:48
https://bit.ly/2OjI7v7
Arheolozi su u južnom dijelu Poljske pronašli groblje s posmrtnim ostacima ratnika staro oko 2.000 godine. Groblje je otkriveno u blizini grada Bejsce koji se nalazi u regiji Swiętokrzyskie, udaljenoj oko sat vremena vožnje od Krakova. Nalazi se ispod polja, a znanstvenici procjenjuju da površina groblja iznosi oko 1 hektar, što je otprilike veličine terena za ragbi.

Ovog proljeća su arheolozi, tijekom istraživanja koje je proučavalo tlo odmah ispod polja, pronašli mnoštvo fragmenata urni. Iznenadio ih je broj spaljenih kostiju koje su pronašli i odlučili su pokrenuti iskopavanja. Grobovi, u kojima se nalaze kremirani ostaci, su u jako lošem stanju, jer se polje koristilo za poljoprivredu, prenosi The First News.

"Ne znamo točno koliko je grobova bilo na ovom groblju jer smo još uvijek u početnoj fazi istraživanja, a grobovi su usto uništeni i prošireni velikim dijelom polja", rekao je voditelj istraživanja Jan Bulas iz Instituta za arheologiju na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu.

Istraživanje je bilo plodno unatoč oštećenjima: nakon detaljnije analize ispostavilo se da su zahrđali i naizgled bezoblični predmeti koje su znanstvenici pronašli ustvari fragmenti mačeva. Arheolozi su već pronašli četiri mača stara otprilike 2.000 godina, što je dvostruko više od pronalazaka u obližnjem groblju u Michałowicama datiranom u slično razdoblje, a koje je u potpunosti pretraženo.

Pronašli su i misteriozne četvrtaste predmete slične predmetima iz tog perioda koji su ranije pronađeni u drugim grobnicama u južnoj Poljskoj. Još uvijek nisu uspjeli odgonetnuti koja je bila njihova funkcija, ali Bulas kaže kako su možda služile za razgraničenje grobnica određenih klanova ili obitelji.

Zasad znanstvenici nisu sigurni tko su bili pokopani ratnici. Bulas kaže kako bi u pitanju mogli biti ratnici iz plemena Lugii, odnosno iz Lugijanske plemenske konfederacije koja je živjela u području današnje južne i središnje Poljske u razdoblju od 100. godine pr. n. e. do 300. godine, o kojima su pisali Rimljani.

Arheolozi planiraju nastaviti istraživanje groblja u narednom razdoblju. Nadaju se da će pronaći nešto očuvanije grobove u budućnosti.


Prevela: Ružica Ereš