Liječnici po prvi put stavili ljude u stanje suspendirane animacije

Tehnika uključuje brzo hlađenje temperature tijela osobe na otprilike 10 do 15°C i zamjenjivanje njihove krvi s ledenom fiziološkom otopinom. Moždana aktivnost pacijenta u ovom stanju gotovo potpuno se zaustavlja. Nakon toga se pacijenti isključuju iz rashladnog sustava, a njihovo tijelo se premješta u operacijsku salu. Kirurški tim tada ima rok od dva sata da operira ozljede osobe prije nego što se njihova tijela zagriju i ponovno se aktivira srce. Samuel Tisherman, voditelj ovih ispitivanja, kaže da se nada da će moći objaviti potpune rezultate do kraja 2020. godine.

AUTOR: New Scientist
OBJAVLJENO: 21.11.19 u 14:59
https://bit.ly/2s7wKPP
Liječnici su po prvi put ljude stavili u stanje suspendirane animacije u okviru kliničkog ispitivanja u SAD-u, kojem je cilj omogućiti operiranje traumatičnih ozljeda koje bi u protivnom uzrokovale smrt.

Samuel Tisherman s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Marylandu rekao je za New Scientist da je njegov tim liječnika postavio najmanje jednog pacijenta u stanje suspendirane animacije, dodavši da je proces bio "malo nadrealan" kad su ga prvi put uspjeli provesti. Nije otkrio koliko ljudi je preživjelo.

Ova tehnika, koja se službeno naziva hitnim očuvanjem i oživljavanjem (EPR), provodi se na ljudima koji stignu u Medicinski centar Sveučilišta u Marylandu s akutnim traumama – poput rana od metka ili ubodnim ranama – i koji su imali srčani zastoj. Riječ je o situacijama u kojima je njihovo srce prestalo kucati i u kojem su izgubili velike količine krvi. U tim slučajevima liječnicima preostaju samo minute za djelovanje, a šansa da prežive u normalnim uvjetima su manje od 5%.

Tehnika uključuje brzo hlađenje temperature tijela osobe na otprilike 10 do 15°C i zamjenjivanje njihove krvi s ledenom fiziološkom otopinom. Moždana aktivnost pacijenta u ovom stanju gotovo potpuno se zaustavlja. Nakon toga se pacijenti isključuju iz rashladnog sustava, a njihovo tijelo se premješta u operacijsku salu.

Kirurški tim tada ima rok od dva sata da operira ozljede osobe prije nego što se njihova tijela zagriju i ponovno se aktivira srce. Tisherman kaže da se nada da će moći objaviti potpune rezultate ispitivanja do kraja 2020. godine.

Pri normalnoj tjelesnoj temperaturi – koja se kreće oko 37°C – naše stanice trebaju stalno snabdijevanje kisikom da bi proizvodile energiju. Kad naše srce prestane kucati, krv prestane nositi kisik u naše stanice. Naš mozak bez kisika može preživjeti samo oko 5 minuta, a da se ne dogodi neka nepovratna šteta. Međutim, snižavanje temperature tijela i mozga usporava ili zaustavlja sve kemijske reakcije u našim stanicama, što za posljedicu ima manju potrebu za kisikom.

Ranija istraživanja na životinjama pokazala su da se svinje s akutnim traumama mogu ohladiti na 3 sata, operirati, zašiti i zatim reanimirati. "Osjetili smo da je vrijeme da primijenimo ovu tehniku na svojim pacijentima", rekao je Tisherman. "Sada to radimo i mnogo učimo kako napredujemo s ispitivanjima. Jednom kad budemo mogli dokazati da ona funkcionira, moći ćemo pomoći pacijentima koji inače ne bi preživjeli".

"Želim razjasniti da ne pokušavamo poslati ljude na Saturn. Samo želimo kupiti više vremena da spasimo živote", rekao je liječnik.

Važno je napomenuti da nije poznato koliko se može produžiti vrijeme u stanju suspendirane animacije. Kad se ljudske stanice krenu zagrijavati, može doći do nastanka reperfuzijskih ozljeda, u kojima niz kemijskih reakcija stvara štetu na stanicama – a što su stanice duže bez kisika, nastaje veća šteta.

Tisherman je napredak svog tima predstavio u ponedjeljak na simpoziju organiziranom u njujorškoj Akademiji znanosti.


Prevela: Ružica Ereš