U Egiptu pronađene mumije mladunčadi lavova, kobri i krokodila

Od pet velikih mumificiranih divljih mačaka, dvije su identificirane kao mladunčad lavova, a preostale tri će biti naknadno analizirane kako bi se utvrdilo koja je vrsta u pitanju "Ukoliko je u pitanju gepard, leopard, lavica ili pantera – bilo koja od tih vrsta, bit će jedina takva", rekao je Mostafa Waziry, čelnik vrhovnog egipatskog vijeća za starine.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 24.11.19 u 15:21
https://bit.ly/34euHHC
Egipatske vlasti objavile su rijetko otkriće mumificiranih velikih mačaka, kobri i krokodila. Egiptolozi su oduševljeni ovim otkrićem koje uključuje na desetke mumificiranih mačaka, 75 drvenih i brončanih statua mačaka, mumificirane ptice i ogromnog mumificiranog tvrdokrilca, tri do četiri puta većeg od normalne veličine.

Egipatski dužnosnici nadaju se da će ova najava pomoći pojačati imidž njihove zemlje u svijetu i potaknuti više turista da je posjete. "Ovo je divna promocija Egipta", rekao je Khaled El-Enany, egipatski ministar za starine.

Od pet velikih mumificiranih divljih mačaka, dvije su identificirane kao mladunčad lavova, a preostale tri će biti naknadno analizirane kako bi se utvrdilo koja je vrsta u pitanju "Ukoliko je u pitanju gepard, leopard, lavica ili pantera – bilo koja od tih vrsta, bit će jedina takva", rekao je Mostafa Waziry, čelnik vrhovnog egipatskog vijeća za starine.

Mumificirane mačke pronađene su u blizini ostataka odraslog mumificiranog lava otkrivenog ispod nekropole Saqqara 2004. godine i pružaju više informacija o upotrebi životinja u bogoslužju kod starih Egipćana, piše The Guardian. Štovatelji su ili vjerovali da su mumificirane životinje božanstva kojima se trebaju klanjati ili su ih mumificirali kako bi ih ponudili kao žrtvu bogovima. "Ljudi bi bogovima nudili molitvene ponude u obliku mumija životinja", objasnila je dr. Salima Ikram, egiptologinja i stručnjakinja za mumije na Američkom sveučilištu u Kairu. "Ovo ima više smisla kao krvna žrtva kad uspoređujemo sa slikama u kamenu ili drvu".

Ikram su oduševili ovi pronalasci, za koje je procijenila da potječu iz ptolomejskog razdoblja koje je završilo 30. godine prije Krista. "Mislim da je ovo jedno od najboljih rezultata iskopavanja kad su u pitanju životinjske mumije", rekla je.

Egipatski dužnosnici nadaju se da će nova otkrića pobuditi znatiželju među potencijalnim posjetiteljima zemlje uoči otvaranja Velikog egipatskog muzeja u blizini nekropole Saqqara. Dugo odgođeno otvaranje očekuje se sljedeće godine, uz gorljivu nadu da će projekt pomoći privući turiste u brojci većoj od rekordnih 14 milijuna posjetitelja koji su zemlju posjetili 2010. godine, godinu dana prije revolucije kojom je svrgnut Hosni Mubarak.

Politička nestabilnost i zabrinutost za sigurnost smanjili su broj turista u narednom periodu, padajući na rekordno niske brojke nakon obaranja aviona Airbus A321 tijekom leta Metrojet 7K9268 u blizini odmarališta Šarm el Šejk 2015. godine. U posljednjih godinu dana došlo je do porasta broj turista, prošle godien Egipat je posjetilo 11,3 milijuna ljudi, kako tvrde lokalni mediji.

Egipatski dužnosnici žarko žele promovirati kulturni turizam u zemlji, pokušavajući zaobići njezin drakonski međunarodni imidž nakon nedavnog sloma prosvjeda. Najmanje 4.427 osoba uhićeno je nakon protuvladinih protesta u rujnu ove godine, prema podacima kairske nevladine organizacije. Egipatski javni tužitelj inzistirao je na tome da je uhićeno 1.000 ljudi.

Nedugo prije otkrića u nekropoli Saqqara, egipatske sigurnosne snage provalile su u kuću urednice jedinog preživjelog nezavisnog medija Mada Masr. Shady Zalat, koji radi u ovoj medijskoj kući od 2014. godine, zadržan je u izolaciji. Medij je bio pod snažnim pritiskom egipatskih vlasti zbog svog kritičkog načina izvještavanja, a pristup njegovoj web stranici blokiran je unutar Egipta od 2017. godine.

"Nije učinio ništa više od korištenja riječi da bi izvještavao o novostima. Njegovo uhićenje označava još jednu eskalaciju u suzbijanju novinarstva u Egiptu", stoji u izvješću Mada Masra.


Prevela: Ružica Ereš