Norveška: Arheolozi pronašli očuvanu vikinšku brodsku grobnicu stariju od 1.000 godina

Smatra se da su brodske grobnice bile rezervirane za ljude značajnog statusa u zajednici. Otkrića poput ovog donose nova saznanja o važnosti određenih mjesta tijekom vikinške ere.

AUTOR: Sputnik; Forbes
OBJAVLJENO: 26.11.19 u 17:53
https://bit.ly/2Op129o
Georadar visoke rezolucije otkrio je tragove vikinške brodske grobnice i sela koji vjerojatno datiraju u razdoblje dinastije Merovinga ili vikinga u Norveškoj, stoji u službenom priopćenju Norveškog instituta za istraživanje kulturne baštine (NIKU).

"Ovo je nevjerojatno uzbudljivo. I opet, tehnologija je ta koja nam je pomogla da pronađemo još jednu grobnicu. Kako tehnologija napreduje, sve više učimo o našoj prošlosti. Prerano je sa sigurnošću govoriti o starosti brodske grobnice, ali znamo da je starija od 1.000 godina", rekao je dr. Knut Paasche, šef odjela za digitalnu arheologiju u NIKU-u.

Paasche je stručnjak za vikinške brodove i rekao je da će ovo otkriće biti "od velikog povijesnog značaja". Iako su u više navrata pronađeni ostaci vikinških brodskih grobnica, samo su tri bile u očuvanom stanju.

Prošle su godine pomoću iste georadarske tehnologije pronađeni ostaci vikinške brodske grobnice u Gjellestadu, prenosi Sputnik. Ostaci su se nalazili malo ispod gornjeg sloja tla, na području gdje se prethodno nalazio nasip. Kasnija iskopavanja provedena tijekom ove godine pokazala su da su neke kobilice još uvijek gotovo netaknute i u dobrom stanju.

Smatra se da su brodske grobnice bile rezervirane za ljude značajnog statusa u zajednici, piše Forbes. Otkrića poput ovog donose nova saznanja o važnosti određenih mjesta tijekom vikinške ere.


Prevela: Ružica Ereš