Najveća grobnica žrtava kuge u Europi nalazi se u Češkoj

Pronađene su 34 masovne grobnice u kojima su antropolozi prebrojali više od 1.300 žrtava gladi 1318. i epidemije kuge 1348. godine.

AUTOR: REMIX
OBJAVLJENO: 03.12.19 u 16:11
https://bit.ly/2Li0ZtW
Arheolozi su otkrili nove masovne grobnice žrtava kuge i gladi u Kutnoj Hori u Češkoj, a lokacija je sada stekla status vjerojatno najvećeg groblja žrtava epidemije kuge u Europi.

Već su pronađene 34 masovne grobnice. Antropolozi su prebrojali ostatke više od 1.300 žrtava gladi 1318. i epidemije kuge 1348. godine.

"To je rijetkost. Najveći broj žrtava kuge prije ovoga izbrojili smo u Londonu, oko 700 ljudi", rekao je arheolog Jan Frolík.

Znanstvenici su pronašli masovne grobnice dok su obavljali popravke na Crkvi Svih Svetih u Sedlecu, u kojoj se nalazi jedna od najpoznatijih kosturnica u svijetu.

Kad su zidovi i kule počeli pokazivati znakove naginjanja od svoje osi, lokalna župa koja je vlasnik crkve odlučila se za opsežnu obnovu.

Piramide od kostiju koje su se nalazile u kosturnici su također bile u vrlo lošem stanju, što je stručnjake potaknulo na restauraciju, pročišćavanje i konzerviranje kostiju u okviru svog plana obnove koštanih piramida.

Ovi pomalo bizarni ukrasi od ljudskih kostiju u kosturnici Sedlec privlače rekordan broj posjetitelja iz cijeloga svijeta. "Prošle godine imali smo 426.000 posjetitelja. Ove godine će ta brojka biti veća, gotovo pola milijuna posjetitelja", rekao je predstavnik kosturnice Sedlec.