Crni smisao za humor povezan s visokom inteligencijom; istraživanje

U eksperimentu je sudjelovalo 156 ispitanika – 76 žena i 80 muškaraca različitih razina obrazovanja. Razine verbalne inteligencije sudionika mjerene su testom rječnika. Izmjereni su i neverbalni IQ rezultati, dok su se agresivnost i stanja raspoloženja procjenjivala korištenjem dvaju upitnika.

Emanuele Spies/Wikimedia Commons
AUTOR: Psychologist World
OBJAVLJENO: 04.12.19 u 13:13
https://bit.ly/2LnOtZM
Imate li ponekad potrebu suzdržavati se od smijeha slušajući neumjesne ili morbidne šale? Ljudi koji vole ovu vrstu humora često imaju visok kvocijent inteligencije, prema studiji objavljenoj u časopisu Cognitive Processing.

Istraživači Medicinskog sveučilišta u Beču otkrili su da je uživanje u crnom humoru povezano s visokom razinom verbalne i neverbalne inteligencije. U eksperimentu koji je vodila psihologinja Urlike Willinger, također je otkriveno da su ispitanici koji vole crni humor manje agresivni od onih sa uobičajenim smislom za humor. Nalazi podržavaju teoriju humora iz 1905. psihoanalitičara Sigmunda Freuda, koja sugerira da "humor omogućava privremeno i relativno sigurno oslobađanje obično potisnutih seksualnih i agresivnih nagona u obliku šaljivih dosjetki".

U eksperimentu je sudjelovalo 156 ispitanika – 76 žena i 80 muškaraca različitih razina obrazovanja. Razine verbalne inteligencije sudionika mjerene su testom rječnika. Izmjereni su i neverbalni IQ rezultati, dok su se agresivnost i stanja raspoloženja procjenjivala korištenjem dvaju upitnika.

Potom je sudionicima prikazan skup od 12 crteža njemačkog umjetnika Ulija Steina. Oni su sadržavali različite vrste crnog humora koje aludiraju na samoubojstvo, bol i druge teme koje uglavnom nisu predmet konvencionalnog humora. Gledateljima su zatim postavljena pitanja o njihovom dojmu onoga što su vidjeli.

Otkrivene su tri skupine ispitanika. Prva skupina je bila prosječne inteligencije, s umjerenim razinama agresije a njihov dojam o predočenim crtežima bio je opisan kao "umjeren".

Druga skupina s visokom razinom agresije imala je prosječan rezultat na testu inteligencije i sposobnosti da shvate crni humor. Od tri grupe, ovu je crni humor najmanje dojmio.

Posljednjoj skupini crni humor se najviše svidio, a imali su visok rezultat pri mjerenju verbalne i neverbalne inteligencije. Razina agresije ove skupine pokazala se najnižom.

Istraživači su zaključili da su sudionici s boljim rezultatima na IQ testu više uživali u crnom humoru od onih čiji je rezultat bio niži, prenosi Psychologist World.

Rezultat koji je najviše iznenadio istraživače bio je taj da su osobe sklone crnom humoru visoke inteligencije, često visoko obrazovani i pokazuju najniže vrijednosti u pogledu poremećaja raspoloženja i agresije.

Iako crni humor često sadrži nasilne ili agresivne reference, čini se da oni koji ga najviše cijene pokazuju manje agresivnih sklonosti od onih koji ne uživaju u njemu.

Istraživači sugeriraju da viša razina agresije može ometati sposobnost osobe da cijeni humor. Objašnjavaju da "samo oni ispitanici koji nemaju agresivne osjećaje prema drugima, kao ni poremećaje raspoloženja poput disforičnog ili depresivnog raspoloženja, mogu sebi priuštiti „bijeg“ izlaganjem crnom humoru".


Prevela: Ružica Ereš