U Meksiku otkrivena nova vrsta 'violinskog pauka' roda Loxosceles, čiji ugriz može izazvati odumiranje tkiva

Ugriz ovih pauka nije fatalan, ali može biti vrlo gadan i najčešće zahtijeva liječničku pomoć. Počinje s relativno bezbolnom ranom na mjestu ugriza koja postaje ljubičaste ili roza boje. Iako koncentracija toksina varira od vrste do vrste, većina pauka ovog roda ima nekrotični otrov. Od 140 poznatih vrsta u svijetu, najmanje 40 ih živi u Meksiku.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 24.12.19 u 17:34
http://bit.ly/2ERE30R
Rod pauka poznatih po otrovu koji nagriza ljudsko meso dobio je novog člana. Grupa studenata i njihov profesor sa Nacionalnog autonomnog sveučilišta u Meksiku (UNAM) otkrila je nedavno novu vrstu pauka u Meksičkoj dolini, planinskom i vulkanskom platou u središnjem dijelu Meksika.

Dali su mu ime Loxosceles tenochtitlan, a njegovo je ime omaž drevnoj prijestolnici asteškog carstva, gradu Tenochtitlanu. Članovi roda Loxosceles poznati su i pod imenom violinski pauk, zbog uzorka u obliku violine koji se često nalazi na njihovim leđima. Od otprilike 140 vrsta ovog pauka u svijetu, u Meksiku ih živi barem 40.

"To se može prepoznati na prvi pogled jer njegova tamnosmeđa boja nije previše upečatljiva, a za razliku od drugih vrsta u Meksiku, ima dorzalni uzorak u obliku vrlo vidljive violine", objasnio je Alejando Valdez-Mondragón, profesor u sjedištu Instituta za biologiju na UNAM-u u Tlaxcali.

Ugriz ovih pauka nije fatalan, ali može biti vrlo gadan i najčešće zahtijeva liječničku pomoć. Počinje s relativno bezbolnom ranom na mjestu ugriza koja postaje ljubičaste ili roza boje. Kao što je tim zabilježio, to se lako može pomiješati s infekcijom kože. Međutim, mnogi pauci roda Loxosceles imaju snažne otrove koji uništavaju ljudsko tkivo i meso, proces poznat pod nazivom nekroza. Toksin koncentracijom varira od vrste do vrste, ali smatra se da većina vrsta (ako ne i sve) ovog roda ima nekrotični otrov, piše IFLScience.

Stanje karakterizira nekrotična rana na mjestu ugriza koja može trajati nekoliko mjeseci. Ozbiljne bolesti i smrt su rijetka pojava, iako ugriz ponekad može rezultirati nekrotiziranim mesom, što zahtijeva estetske zahvate.

"Kritična faza su prva 24 sata, a ponekad i do 48 sati kad se prvi efekti počinju pojavljivati. Reakcija započinje nastankom rane koja se širi i stvara poprilično veliku nekrozu (ponekad i odumiranje) tkiva", objasnio je Valdez-Mondragón za lokalne meksičke novine Yucatan Times početkom ove godine.

Violinski pauci često se mogu pronaći u prašnjavim podrumima i skladištima koja imaju puno pukotina u kojima se mogu sakriti i loviti. Međutim, dobre vijesti su da ovaj rod pauka izbjegava kontakt s ljudima, zbog čega je i dobio svoj drugi naziv - pauk pustinjak. Iako su "stidljivi", neka istraživanja tvrde da bi u Sjevernoj Americi u budućnosti moglo biti još više ovih pauka zbog povećanja temperatura uzrokovanog klimatskim promjenama.


Prevela: Ružica Ereš