Posjedovanje psa i manja stopa smrtnosti osoba koje su preživjele srčani ili moždani udar; istraživanje

Ako vam je trebao još jedan izgovor da nabavite psa... sad ga imate.

AUTOR: Matador Network
OBJAVLJENO: 29.12.19 u 15:33
https://bit.ly/2SAmRFl
Već dugo znamo da nas psi čine sretnijima, ali sada to potvrđuje i znanost. Dva nova istraživanja koje je proveo American Heart Association (AHA) potvrdila su naše sumnje da imati psa može biti korisno za čovjeka na različite načine, uključujući i veću šansu za duži život.

Znanstvenici su otkrili da osobe koje su preživjele srčani ili moždani udar, a imaju psa, imaju manju stopu smrtnosti, piše Matador Network. U usporedbi s onima koji nemaju psa, vlasnici pasa imaju "bolje posljedice nakon većeg kardiovaskularnog događaja". Istraživanje nije dalo točno objašnjenje ove povezanosti, no vjeruje se da povećana su tjelesna aktivnost i smanjenje usamljenosti povezani s posjedovanjem psa uzrok.

"Ova dva istraživanja pružaju dobre i kvalitetne podatke koji ukazuju na to da je posjedovanje psa povezano sa smanjenom srčanom i sveukupnom stopom smrtnosti. Premda ove randomizirane studije ne mogu "dokazati" da usvajanje ili posjedovanje psa izravno dovodi do smanjene smrtnosti, ova otkrića zasigurno u najmanju ruku to sugeriraju", rekao je za AHA dr. Glenn N. Levine.

Jedno nedavno istraživanje je također otkrilo da psi općenito imaju pozitivan utjecaj na zdravlje srca.

Dakle, ako vam je zaista trebao još jedan izgovor da nabavite psa... sad ga imate.


Prevela: Ružica Ereš