Mogu li odrasle osobe izgubiti naglasak?

Ukratko, odgovor je da, možemo. Naš mozak je neuroplastičan i može formirati nove neurološke puteve.

AUTOR: Speak More Clearly
OBJAVLJENO: 02.01.20 u 20:25
https://bit.ly/2ueKucv
Možemo li kao odrasle osobe izgubiti naglasak pitanje je koje se često postavlja.

Kad smo djeca i učimo svoj materinji jezik neurološki centri zaduženi za slušanje su vrlo plastični i otvoreni. U toj razvojnoj fazi stječemo svoj naglasak materinjeg jezika.

Kako odrastamo, razvojno smo stekli jezik i izgovor, tako da naši centri za slušanje jezika nisu toliko otvoreni kao u mlađoj dobi. Naš mozak je usredotočen na stvaranje novih puteva za druge vještine koje učimo.

Studije su pokazale da kada smo mlađi i učimo više od jednog jezika u isto vrijeme, neurološke strukture za sve jezike formiraju se na jednom području te su međusobno povezane. Iste studije pokazuju da kada učimo drugi jezik u starijoj dobi, novi neurološki putevi za novi jezik formiraju se u susjednom području u odnosu na puteve koji su se razvili pri učenju materinjeg jezika.

Stoga, u starijoj dobi nije tako lako naučiti novi jezik ili steći novi naglasak kao kad smo mladi. Ne treba zaboraviti činjenicu da materinji jezik učimo pet godina putem slušanja i ponavljanja dok ne dođemo do faze u kojoj tečno vladamo gramatikom i jasnim izgovorom. Do navršene pete ili šeste godine stičemo osnovu za jezik i izgovor koji koristimo u odrasloj dobi. Kasnije samo povećavamo vokabular i nadograđujemo jezičnu složenost.

Postoje ljudi koji su prirodno nadareni za oponašanje naglasaka ili brže učenje novih jezika. Dakle, centri za slušanje i laički rečeno njihovo "uho" puno su otvoreniji nego kod drugih ljudi.

Pa, možemo li izgubiti svoj naglasak u odrasloj dobi?

Odgovor je da, možemo. Naš mozak je neuroplastičan i može formirati nove neurološke puteve.

Kao što je trebalo nekoliko godina da naučimo svoj materinji jezik i naglasak, potrebno je dosta vremena da promijenimo il izgubimo naglasak. Kada smo bili djeca slušali smo ljude oko sebe, ponavljali i oponašali ono što su nam govorili nebrojeno puta. Upravo tako, možemo izgubiti i svoj naglasak ili steći novi naglasak na drugom jeziku. Ako to želimo, na tome je potrebno raditi.

Naravno, nije potrebno pet godina da primijetimo da gubimo naglasak, već samo nakon nekoliko tjedana svakodnevnog vježbanja počeli bismo primjećivati razliku u izgovoru.

Budući da uho usredotočujemo na novi naglasak i tako stvaramo nove neurološke putove, brže ćemo izgubiti naglasak ili steći novi slušajući izvorni govor putem slušalica. To je zbog toga što na ovaj način zvuk podražuje slušni živac izravnije a signal čini učinkovitijim.

Moguće je u potpunosti izgubiti naglasak, neutralizirati ga ili jednostavno ga poboljšati, naravno, uz malo prakse.


- Izvor: Speak More Clearly
Prevela: Ružica Ereš