Tinejdžer iz New Yorka otkrio novi planet tijekom trećeg dana stažiranja u NASA-i

Planet, koji je dobio ime TOI 1338 b, prvi je planet koji kruži oko dvije zvijezde detektiran pomoću TESS-a. Veći je za 6,9 puta od Zemlje, otprilike veličine Saturna, i doživljava redovne pomrčine zvijezda zbog svog orbitalnog kretanja. Nalazi se oko 1.300 svjetlosnih godina od Zemlje.

AUTOR: Telegraph; WNEP
OBJAVLJENO: 11.01.20 u 12:40
https://bit.ly/2NhqrRa
Mladić iz New York prošlog je ljeta tijekom stažiranja u NASA-i otkrio novi planet.

Sedamnaestogodišnji Wolf Cukier stažirao je u NASA-inom centru Goddard u Greenbeltu u srpnju prošle godine, nakon što je završio treći razred srednje škole. Njegov posao bio je ispitivanje razine svjetlosti zvijezda koje je snimao Tranzitni satelit za egzoplanete – TESS.

Cuiker je bio tek treći dan na stažiranju kada je otkrio novi planet, piše Telegraph.

"Pregledavao sam podatke o svemu što su volonteri označili kao pomrčinske dvojne zvijezde, u kojima dvije zvijezde kruže jedna oko druge i, gledano iz naše perspektive, tijekom svake orbite pomrače jedna drugu", rekao je Cukier u priopćenju za medije iz NASA-e. "Otprilike nakon tri dana stažiranja vidio sam signal iz sustava koji se zove TOI 1338. Isprva sam mislio da je riječ o zvjezdanoj pomrčini, no tajming je bio pogrešan. Pokazalo se da je u pitanju planet".

Kada je obavijestio nadređene o onom što je vidio, iskusniji kolege su narednih dana bili sve sigurniji da je Cukier u pravu i da je pronašao novi planet.

Planet, koji je dobio ime TOI 1338 b, prvi je planet koji kruži oko dvije zvijezde detektiran pomoću TESS-a, piše WNEP. Veći je za 6,9 puta od Zemlje, otprilike veličine Saturna, i doživljava redovne pomrčine zvijezda zbog svog orbitalnog kretanja. Nalazi se oko 1.300 svjetlosnih godina od Zemlje.

Planete koji kruže oko dvije zvijezde teško je otkriti. Kada planet prolazi ispred svoje zvijezde, to uzrokuje slabljenje njene svjetlosti. Taj događaj se zove tranzit i mogu ga snimiti TESS-ove kamere. Međutim, TESS može uhvatiti tranzite ovog planeta samo kad prolazi ispred veće zvijezde.

Otkriće, koje se dogodilo u lipnju ove godine, bilo je toliko važno da je Cukier napisao članak s drugim znanstvenicima s nekoliko američkih sveučilišta, koji je predan jednom akademskom časopisu za pregled i objavljivanje. Otkriće je predstavljeno i na panel diskusiji tijekom 235. sastanka Američkog astronomskog društva (AAS) u Honoluluu.

Cukierova majka je oduševljena i ponosna na svog sina. "Postoje doktorandi koji bi ubili za priliku koju je Wolf imao u ovom stažiranju", rekla je Beth Cukier u razgovoru sa CBS New York.

Stručnjaci su kasnije objasnili da je ovakvo do ovakvih otkrića lakše doći pomoću vida, nego računala. "To su vrste signala s kojima se algoritmi zaista pate", komentirao je Veselin Kostov, znanstvenik na Institutu SETI i Goddardu. "Ljudsko oko izuzetno je dobro u pronalaženju obrazaca u podacima, posebno neperiodičnih obrazaca poput ovakvih kakve vidimo u tranzitima iz ovih sustava".

Što se tiče budućih planova, Cukier prvo mora završiti srednju školu. Nada se da će nakon toga upisati studij fizike ili astrofizike na Stanfordu, MIT-u ili Princetonu, što su neka od najprestižnijih sveučilišta u SAD-u, ali i svijetu. Želi nastaviti s astronomskim istraživanjima i u budućnosti i kaže da je i dalje u kontaktu sa svojim mentorima iz NASA-e.