Misija ExoMars odgođena do 2022. godine

Europska svemirska agencija (ESA) i ruska svemirska agencija Roscosmos odlučili su odgoditi pokretanje misije ExoMars za proučavanje Crvenog planeta do 2022. godine. Prema novom rasporedu, lansiranje bi se trebalo izvesti između kolovoza i listopada 2022. godine.

ESA Exomars robot

AUTOR: European Space Agency
OBJAVLJENO: 13.03.20 u 14:36
https://bit.ly/2TLs4KI
Tim ESA-e i Roscosmosa procijenio je sve aktivnosti potrebne za odobrenje lansiranja misije ExoMars kako bi analizirao rizike i raspored misije. Uzevši u obzir preporuke europskih i ruskih generalnih inspektora, stručnjaci su zaključili da je potrebno više vremena da bi se obavili svi potrebni testovi kako bi bili sigurni da su sve komponente svemirske letjelice ispravne.

Primarni cilj ove misije je utvrditi je li ikada bilo života na Marsu i bolje istražiti povijest vode na tom planetu. Rover misije ExoMars, imena Rosalind Franklin, sastoji se od bušilice za probijanje ispod površine Marsa, kao i minijaturnog laboratorija za traženje života.

Direktori ESA-e i Roscosmosa, Jan Wörner i Dmitrij Rogozin složili su se da su potrebna daljnja testiranja svemirske letjelice. Pored toga, morali su priznati da je završnu fazu aktivnosti ugrozilo i opće pogoršanje epidemiološke situacije u europskim zemljama.

"Donijeli smo tešku, ali dobro izvaganu odluku o odgodi lansiranja do 2022. godine. Ona je prvenstveno potaknuta potrebom da se maksimizira robusnost svih sustava na ExoMarsu, kao i okolnostima više sile, povezanih s pogoršanjem epidemiološke situacije u Europi koja je naše stručnjake praktički ostavila bez mogućnosti putovanja do partnerskih industrija. Uvjeren sam da će koraci koje mi i naši europski kolege poduzimamo da bi osigurali uspjeh misije biti opravdani i da će nesumnjivo donijeti isključivo pozitivne rezultate za provedbu misije", rekao je generalni direktor Roscosmosa Dmitrij Rogozin.

"Želimo biti 100% sigurni u uspješnu misiju. Ne možemo si dozvoliti pogreške. Daljnje aktivnosti provjere osigurat će sigurno putovanje i najbolje znanstvene rezultate", rekao je generalni direktor ESA-e Jan Wörner. "Želim zahvaliti timovima u industriji koji već godinu dana neumorno rade na dovršavanju montaže i testiranjima cijele letjelice. Jako smo zadovoljni radom na realizaciji ovog jedinstvenog projekta i imamo solidno znanje koje će nam omogućiti da što prije dovršimo preostali posao".

Sav hardver potreban za lansiranje ExoMarsa je već integriran u letjelicu. Platforma za slijetanje Kazachok u potpunosti je opremljena, s trinaest znanstvenih instrumenata, a rover Rosalind Franklin sa svojih je devet instrumenata nedavno prošao završne termičke i vakuumske testove u Francuskoj. Najnoviji testovi dinamičke ekstrakcije padobrana uspješno su završeni u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon, a glavni padobrani spremni su za dva posljednja testiranja koja bi se trebala provesti ovog mjeseca u Oregonu.

Modul za spuštanje je prošlog mjeseca podvrgnut testiranju pogonskog sustava. Okolišna testiranja modula za spuštanje i platforme za slijetanje provode se u Cannesu kako bi se osiguralo da letjelica može izdržati teške svemirske uvjete na putu do Marsa.

Prema novom rasporedu, lansiranje bi se trebalo izvesti između kolovoza i listopada 2022. godine. Nebeska mehanika određuje dva kratka moguća perioda (koji traju po 10 dana) lansiranja svake dvije godine, tijekom kojih se može doći do Marsa sa Zemlje.

ExoMars će biti prva misija koja će tražiti znakove života na dubinama do dva metra ispod površine Marsa, gdje bi se potencijalni biološki znakovi života mogli dobro očuvati.


- Izvor: ESA
Prevela: Ružica Ereš