Povezanost između završetaka ledenih doba i kuta nagiba Zemljine osi; istraživanje

Koristeći najnovije tehnike radiometrijskog datiranja, međunarodni tim znanstvenika odredio je vrijeme dvaju završetaka ledenih doba koja su se dogodila prije otprilike 960.000 i 875.000 godina. Razdoblja u kojima su se dogodili sugeriraju da je početak oba kraja ledenih doba u skladu s povećanjem kuta nagiba Zemljine osi.

Linda Tegg
AUTOR: Phys
OBJAVLJENO: 15.03.20 u 17:30
https://bit.ly/2TR7c4D
Novo istraživanje Sveučilišta u Melbourneu otkrilo je da su se ledena doba tijekom posljednjih milijun godina završavala kada bi se kut nagiba Zemljine osi približio većim vrijednostima.

Tijekom tih razdoblja, dulja i jača ljeta otapala su velike ledene plohe na sjevernoj hemisferi, gurajući klimu Zemlje u toplije "međuglacijalno" stanje, poput onoga koje se događa u posljednjih 11.000 godina.

Istraživanje koje je provela Petra Bajo, studentica doktorskog studija, sa svojim kolegama, pokazalo je i da su ljetne razine energije u vrijeme početaka kraja tih ledenih doba kontrolirale vrijeme potrebno da se ledene plohe uruše, a više razine energije dovele bi do bržeg urušavanja.

Znanstvenici još uvijek pokušavaju odgonetnuti koliko često se ta razdoblja događaju i kada bismo mogli očekivati sljedeće.

Od sredine 19. stoljeća znanstvenici sumnjaju da su promjene u geometriji Zemljine orbite odgovorne za dolazak i odlazak ledenih doba – a neizvjesno je koja je orbitalna osobina najvažnija.

Rad Petre Bajo važan je korak ka rješavanju barem dijela misterije oko toga zašto se ledena doba prekidaju tako što je analizirao kada se to događa, piše Phys.

Tim je kombinirao podatke iz talijanskih stalagmita s podacima iz oceanskih sedimenata izbušenih na obali Portugala.

"Kolege sa Sveučilišta u Cambridgeu i portugalskog Instituta za more i atmosferu detaljno su zabilježili reakciju područja sjevernog Atlantika na urušavanje ledenih ploča", kaže izvanredni profesor Russell Drysdale. "U slojevima rasta stalagmita uspjeli smo prepoznati iste promjene koje su zabilježene u oceanskim sedimentima. To nam je omogućilo da primijenimo podatke o starosti iz stalagmita na informacije o sedimentima u oceanu, koji se ne mogu datirati za to vremensko razdoblje".

Koristeći najnovije tehnike radiometrijskog datiranja, međunarodni tim znanstvenika odredio je vrijeme dvaju završetaka ledenih doba koja su se dogodila prije otprilike 960.000 i 875.000 godina. Razdoblja u kojima su se dogodili sugeriraju da je početak oba kraja ledenih doba u skladu s povećanjem kuta nagiba Zemljine osi. Ta povećanja dovode do toplijih ljeta u područjima gdje se nalaze ledene plohe na sjevernoj hemisferi i do njihovog otapanja.

"Oba kraja ledenih doba zatim su napredovala do završetka u vrijeme kada se ljetna energija na sjevernoj hemisferi približavala najvišim vrijednostima", rekao je dr. Drysdale. "Usporedba ovih otkrića s ranije objavljenim podacima pokazuje da se ovaj obrazac ponavlja u posljednjih milijun godina".

Tim planira detaljnije analizirati srednji pleistocenski prijelaz kada se prosječna duljina ciklusa ledenog doba naglo produžila.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.


Prevela: Ružica Ereš