Izvrsna sezona Huseina Selimovića i BK Zmaj od Bosne

Husein Selimović je sa apsolutnom dominacijom pobijedio u generalnom plasmanu Dunavskog kupa 2017; osvojio je sve prolazne ciljeve, sve brdske ciljeve, sve hronometre te Zelenu, Plavu i Crvenu majicu

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 27.11.17 u 10:32
https://bit.ly/322z8on
BK Zmaj od Bosne Tuzla je u 2017. godini ostvario najtrofejniju sezonu u 24. godine postojanja. Zmajevi su učestvovali na 37 trka te osvojili 103 medalje. Na takmičenjima u BiH osvojili su 62 medalje (30 zlatnih, 14 srebrnih, 18 bronzanih), a 41 medalju su osvojili na inostranoj sceni (26 zlatnih, 12 srebrnih, 3 bronzane).

U 2017. godini Zmajevi su 'dali' 13 državnih prvaka, a kadeti BK Zmaj od Bosne Tuzla koje su predvodili Husein Selimović, Savo Milovanović i Osman Čorić predstavljali su Bosnu i Hercegovinu na balkanskom šampionatu u Rumuniji. Husein Selimović je uz to prvi bh. biciklista na Cesti sa medaljom na balkanskom šampionatu.

"U Premijer ligi BiH tuzlanski Zmajevi su ostvarili ubjedljivu dominaciju", kaže trener Hajrudin Trle.

"Gledavši zbirno rezultate kategorija mlađi kadeti, kadeti, junoiori i elita, BK Zmaj od Bosne zauzeo je prvo mjesto sa 502,5 boda, duplo više od drugoplasiranog BSK Banjaluka (247 bodova) i BK Bihać na trećem mjestu sa 184,5 bodova. Ako se uzmu u obzir rezultati mastersa i veterana, Zmajevi su prvi sa 304,5 boda ispred Trek Sarajevo sa 291,5 i Bihaća sa 125.

U okviru Premijer lige u pojedinačnom plasmanu, Zmajevi su ostvarili izuzetane rezultate:

- u kategoriji mlađi kadeti prvi je bio Kenan Mehmedović,
- u kategoriji kadeti prvi je bio Savo Milovanović, drugi Husein Selimović, za koga treba istaći da nije vozio sve trke Premijer lige zbog nastupa na inostranoj sceni, a treće mjesto je zazuzeo Enes Subašić,
- u kategoriji juniori prvo mjesto je pripalo Mehidić Almiru, dok je Aris Numanović bio šesti,
- u kategoriji mastersi A, Denis Kadirić ke bio 5., Miroslav Lakić 6.,
- u kategoriji mastersi B, Elmir Omerović je bio 2., Amel Pezić 8., Elvir Trle 11.,
- u kategoriji mastersi C, Džemal Jašarević je bio 6., Nijaz Pandur 7., Željimir Korolija 9.

Nastupajući na Dunavskom kupu, Zmajevi su ove godine nastupili u konkurenciji 165 takmičara iz 42 kluba iz 8 zemalja uvjerljivo slavili, ostvarivši uvjerljivu nadmoć. U pojedinačnoj konkurenciji, Husein Selimović bio je ubjedljivo prvi sa 895 bodova, ispred Stevice Nišića (Elit Novi Sad) sa 737 boda i Petra Antolovića (Apatin).

Pojedinačno gledano, pored dominacije Selimovića, Zmajevi su ostvarili sljedeće pozicije: Milovanović 5., Lakić 17., Mehmedović 20., Čorić 21., Baručić 43., Pezić 45., Beha 46., Omerović 51., Korolija 53., Radičević 60., Kadirić 68., Subašić 77., Pandur 87., Jašarević 92., Krasulja 103., Trle 126., Vlačin 148. i Bjelajac 157. mjesto.

Treba napomenuti da je Husein Selimović sa apsolutnom dominacijom pobijedio u generalnom plasmanu i osvojio veliku amforu Dunavskog kupa 2017; osvojio je sve prolazne ciljeve, sve brdske ciljeve, sve hronometre te Zelenu, Plavu i Crvenu majicu

Ekipno gledano, Zmajevi su zauzeli prvo mjesto sa 2791 bodom ispred Apatina (2390) i Elita (1830).

U kategoriji žena, Tijana Beha je na Dunavskom kupu zauzela drugo mjesto, iza Maje Hadžilić (Elit Novi Sad) a ispred Maje Savić (Dubl Novi Sad). Napominjemo da je Tijana Beha državna prvakinja na Cesti, a uz to i pobjednik Memorijala Avdo Šerak u MTB biciklizmu.

Trener Hajrudin Trle, koji je ujedno i selektor svih cestovnih selekcija BiH ne krije zadovoljstvo najtrofejnijom sezonom za koju tvrdi da je prije svega rezultat velikog truda i zalaganja svih biciklista tuzlanskog Zmaja od Bosne.

"Više sam nego zadovoljan ostvarenim rezultatima u sezoni 2017. godine. Ostvarili smo veliki uspjeh koji ćemo teško nadmašiti u budućnosti bez adekvatnije podrške društva biciklizmu kao sportu i glavnom promotoru rekreacije za građane sa izuzetnim zdravstvenim efektima. Godinama upozoravamo na to, i nažalost, to je sve što možemo učiniti na društvenom planu. Međutim, na cesti smo ostvarili sve što smo mogli, naši rezultati najbolje govore o nama i sportskoj atmosferi u BK Zmaj od Bosne Tuzla", kaže Hajrudin Trle za Front Slobode i dodaje:

"Ponosni smo na ostvarene rezultate a naročito sam ponosan što su se kroz takmičenja dokazali mladi biciklisti. Talentovani Husein Selimović je, tvrdim, najbolji mladi biciklista u Evropi. Njegov nastup na Olimpijadi mladih u Mađarskoj uz apsolutno neadekvatnu opremu, gdje je predstavljajući BiH osvojio 17.mjesto u konkurenciji 97 takmičara iz 37 zemalja, možda i najbolje govori o kakvom se biciklisti radi ali i o odnosu društva (vlasti) prema vrsnim sportistima, i generalno o biciklizmu kao sportu. Ponosam sam što je član našeg kluba."

"26. decembra 2017. BK Zmaj od Bosne Tuzla obilježava 24 godine postojanja i rada i slavi najuspješniju sezonu do sada. Sa predsjednikom kluba Nedžadom Aščerićem, direktoricom Lejlom Trle i članovima uprave kluba planiramo sljedeću sezonu u kojoj želimo organizovati dvije međunarodne trke i pokrenuti saradnju sa osnovnim školama u kojima ćemo stvarati sekcije biciklizma, te iz tih sekcija birati najbolje i stvarati nove asove", kaže trener Hajrudin Trle.