Ritmička gimnastika: BiH na Svjetskom prvenstvu - država i ne zna da sport postoji

"Uspjele su svojim radom i kvalitetom da dođu do svjetskog vrha, da učestvuju na Svjetskom prvenstvu u septembru u Stuttgartu. To je prvi put da BiH u ovom sportu učestvuje na jednom prvenstvu". Ritmička gimnastika u BiH egzistira preko 50 godina, a u svijetu se smatra jednim od najzahtjevnijih sportova kako zbog finansijskih sredstava tako i zbog motoričkih i fizičkih napora.

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 09.08.15 u 11:31
https://bit.ly/2Yw3uMV
Četiri bosanskohercegovačke ritmičarke, prvi put u historiji Bosne i Hercegovine, mukotrpnim radom i dobrim rezultatima izborile su plasman na Svjetsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici koje će u septembru ove godine u njemačkom Štuttgartu okupiti najbolje ritmičake svijeta.

Naše ritmičarke će se na pretižnom takmičenju koje slijedi, uveliko razlikovati od svih drugih ekipa koje će predstavljati brojne zemlje svijeta. Naime, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) glavna trenerica ritmičarki Hidajeta Glavinić podsjetila je kako gimnastičarke "o svom trošku, bez ijedne konvertibilne marke uložene od strane države, odlaze u Njemačku predstavljati BiH".

Hidajeta Glavinić koja je i predsjednica Kluba ritmičko-sportske gimnastike "Olimpik" kaže da je već 36 godina trenerica, a da njen klub danas okuplja oko 300 članova. 

"Klub je nastao u najtežim uslovima, tokom agresije na BiH, 1992. godine. Tada smo radili po skloništima, podrumima, pod granatama. Tada sam iz prkosa i inata radila sa djecom, da dijete zaboravi na te strahote u BiH", kaže Hidajeta Glavinić i dodaje da su uslovi za rad i razvoj ritmičke gimnastike u BiH slični uslovima tokom rata.

Naime, klub je godinama koje su uslijedile izrastao u respektabilnu instituciju okupljajući preko 300 članova, uglavnom djevojaka, ljubitelja sporta koje su nakon 15 godina treniranja u neuslovnim dvoranama po preko osam sati dnevno, uspjele dostići ono što je decenijama bilo nedostižno za BiH.

"Sretna sam i ponosna što se ispunio san ovih ritmičarki. Uspjele su svojim radom i kvalitetom da dođu do svjetskog vrha, da učestvuju na Svjetskom prvenstvu u septembru u Stuttgartu. To je prvi put da BiH u ovom sportu učestvuje na jednom prvenstvu", kazala je trenerica ritmičke gimnastike.

U isto vrijeme, kaže da je žalosno što sve ove godine država nikada nije pokazala interesovanje i pružila finansijsku podršku djevojkama koje su u BiH sa brojnih takmičenja donijele preko 200 medalja. Na neka takmičenja, poput onog nedavno održanog u Izmiru, kako kaže, nisu ni mogle otići zbog nedostatka novca. 

Ritmička gimnastika u BiH egzistira preko 50 godina, a u svijetu se smatra jednim od najzahtjevnijih sportova kako zbog finansijskih sredstava tako i zbog motoričkih i fizičkih napora.

Hidajeta Glavinić podsjeća kako jedan triko za nastup ritmičarke košta skoro €200. Nastup na svjetskom takmičenju zahtijeva pet različitih trikoa za pet tačaka, koje će, kao i do sada, finansirati roditelji. Veliki podij, itison, na kojem vježbaju svoje tačke, nije ni blizu onoga na kojem će se takmičarke naći u Štuttgartu kao ni rekviziti koje će koristiti. 

Zemlje regije, Srbija i Hrvatska, kako kaže trenerica Glavinić, kroz saradnju klubova su upoznate sa izostankom ulaganjima Bosne i Hercegovine u ritmičku gimnastiku. Takmičarke u susjednim zemljama imaju finansijsku pomoć države  te stoga posebno cijene izvrsne rezultate i brojne medalje koje bh. ritmičarke osvajaju na evropskim takmičenjima. 

Nemar države je posebno uočljiv kada se vidi kako dobre rezultate postižu naši sportisti uprkos totalnoj nezainteresovanosti vladajućih struktura u Bosni i Hercegovini za ulaganje u sport.

"Gledali smo uspjehe košarkaša, direktor Košarkaškog saveza je plakao na televiziji, ja znam šta to znači kada vi postižete dobre rezultate, pripremate se u neuslovnim salama, teško je. Bosanski narod ima prkos i inat da se dokaže da vrijede. Ova djeca vrijede i za njih se vrijedi boriti", govori kroz suze za AA Hidajeta Glavinić.

"Mi idemo na prvenstvo na kojem ne očekujemo neki svjetski rezultat jer mi nemamo uslove, nemamo podršku džrave, ali nećemo biti posljednji. Sigurno ćemo se naći u sredini, nećemo obrukati BiH sigurno", ističe trenerica Glavinić.

Pored dvije ritmičarke iz Visokog i Tuzle koje također putuju na prvenstvo, 21-godišnja Amila Hadžić i 15- godišnja Dea Muminović iz "Olimpika" pripremaju se cijelog ljeta po skoro pet sati dnevno za Svjetsko prvenstvo.

"Nakon toliko godina rada i truda, ovaj plasman je kao nagrada za sve to i nadam se da ćemo moje kolegice i ja najvjerodostojnije predstaviti BiH", kazala je Amila koja se 15 godina bavi ritmičkom gimnastikom.

Svjesna je, kako kaže, situacije u zemlji u kojoj živi, ali je rastužuje činjenica da se ne vrednuju rezultati dobrih sportista.

"To je jako  žalosno, samo se ulaže u fudbal, ostali ne dolaze na red. Jako je tužno što je dosta sportista u BiH propalo zbog neinteresovanja države", ističe Amila dodajući kako će dati sve od sebe na predstojećem Svjetskom prvenstvu.