​Rusija poručila Bijeloj kući kako neće vratiti Krim Ukrajini

Vjačeslav Volodin, glasnogovornik Dume - donjeg doma parlamenta, je parlamentarnim zastupnicima poručio kako bilo kakav razgovor o statusu Krima predstavlja izazov za ruski teritorijalni integritet.

AUTOR: Reuters
OBJAVLJENO: 16.02.17 u 10:11
https://bit.ly/2XevJiz
Rusija je u četvrtak poručila kako neće vratiti Krim nazad Ukrajini niti će o tome raspravljati sa stranim partnerima nakon što su iz Bijele kuće izjavili kako američki predsjednik Donald Trump očekuje da se aneksirani poluotok u Crnom moru vrati Ukrajini.

Moskva tvrdi kako je velika većina građana Krima 2014. godine glasala da postanu dio Rusije želeći zaštitu od onoga što Rusija smatra ilegalnim državnim udarom u Kijevu, za Reuters piše Andrew Osborne.

Ukrajina tvrdi kako je referendum bio farsa održan uz prijetnju vatrenim oružjem, te da je proruski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut voljom naroda i da bi Moskva trebala vratiti Krim.

"Mi ne vraćamo našu teritoriju. Krim je teritorija koja pripada Ruskoj Federaciji," izjavila je Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za novinare u srijedu.

Zbog aneksije Krima 2014. godine SAD i EU su uvele sankcije Rusiji, zbog čega se odnosi Kremlja i Zapada nalaze na najnižem nivou od Hladnog rata.

Glasnogovornik Bijele kuće, Sean Spicer, izjavio je u utorak kako Trump očekuje i želi dobre odnose s Rusijom, ali očekuje da Moskva vrati Krim.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov je na komentar o Spicerovoj izjavi odgovorio kako je predsjednik Vladimir Putin već objasnio zašto su se građani Krima okrenuli Rusiji.

"Neće se raspravljati o temi vraćanja Krima... Rusija ne raspravlja o svom teritorijalnom integritetu sa stranim partnerima," izjavio je Peskov na konferenciji za novinare.

Trump nije spominjao pitanje Krima u telefonskom razgovoru s Putinom održanom 28. januara. Kremlj će pokušati kontaktirati Trumpovu administraciju kako bi pokušali popraviti veze koje se nalaze "u jadnom stanju," dodao je Peskov.

Vjačeslav Volodin, glasnogovornik Dume - donjeg doma parlamenta, je parlamentarnim zastupnicima poručio kako bilo kakav razgovor o statusu Krima predstavlja izazov za ruski teritorijalni integritet.

Volodin, blizak saveznik predsjednika Putina, je izjavio za novinsku agenciju Interfax kako je Trump u predizbornoj kampanji obećao da će raditi na poboljšanju veza s Rusijom.

"Sačekajmo da vidimo šta će američki predsjednik sam reći," izjavio je Volodin. "Kada glasači izaberu ljude to ne rade samo zbog finih riječi i dobrih govornih vještina, već zbog konkretnih obećanja... koja će biti ispunjena."
.
Za Front Slobode prevela Esma Klico