Fadil Novalić: Za rad Roditeljske kuće ne trebaju sistemska rješenja nego donacije

U isto vrijeme kada političari pustoše budžet kako bi ostavili prostora za nova zaduživanja, za najugroženije građane premijer umjesto sistemskih rješenja nudi milostinju.

AUTOR: Mirza Begić
OBJAVLJENO: 31.05.17 u 13:52
https://bit.ly/2XpH30n
Fadil Novalić premijer Vlade Federacije BiH je tokom donatorskoe večere koja je za cilj imala prikupljanje sredstava za siguran rad Roditeljske kuće obećao da će se raditi i na dugoročnom rješenju problema Roditeljske kuće i da će problem biti riješen sistemski.

Ipak u jutarnjem programu N1 televizije, Novalić je dao još jednu izjavu u svom stilu:

"Radimo na tome, obećali smo i najveću donaciju i oni će to imat na raspolaganju. Sistemski bi se moglo riješiti na određen način, ali hajmo pogledati, da li bi oni od toga imali računa?

One noći smo skupili 260.000 KM, a potrebe Roditeljske kuće su 145.000 KM. Možemo znantno više ovako donatorskim večerima, jer ko ima srca da ne da novac za ovakvu plemenitu stvar, nego da riješimo sistemski. Čak su i oni tako rekli, direktor je promijenio mišljenje. Mislimo da je ovako najvidljivije i bolje je organizovati donatorske večeri, nego sistemski rješavati", mišljenja je premijer Vlade FBiH.

Dodao je i to da "ni u Njemačkoj ovakve stvari nisu sistemski riješene. Više se novca skupi donatorskim večerima nego sistemski."

Dakle u isto vrijeme kada političari pustoše budžet kako bi ostavili prostora za nova zaduživanja, za najugroženije građane premijer umjesto sistemskih rješenja nudi milostinju.

Bavljenje humanitarnim radom i donatorskim večerama bi trebala biti privatna stvar svakog pojedinca nevezano za profesiju kojom se bavi tako da bi premijera trebalo podsjetiti da ga građani ne plaćaju za obilaske donatorskih večera nego da u skladu sa svojim nadležnostima radi na rješavanju nagomilanih problema s kojim se građani svakodnevno susreću.

Teško je i pobrojati sve Novalićeve izjave koje su izazvale zgražavanje i podsmijeh javnosti. Ovo je samo još jedna u nizu koja vrijeđa inteligenciju i zdrav razum svih građana BiH.