Sinan Alić: Dobro došao Aleksandre Vučiću, ali umjesto priče o saradnji i životu u miru omogućite da general Novak Đukić odsluži kaznu za masakr na Kapiji

Za Vaše podsjećanje, od projektila ispaljenog sa položaja Vojske Republike Srpske, kojom je komandovao general Novak Đukić, 25. maja 1995 ubijeno je 71, a teže i lakše ranjeno oko 170 lica, uglavnom mladih

AUTOR: Sinan Alić
OBJAVLJENO: 06.09.17 u 11:00
OSVJEŽENO: 06.09.17 u 11:00
https://bit.ly/326lkcC
Predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje Sinan Alić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću pozivajući ga da se zainteresira za slučaj generala Novaka Đukić, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na 20 godina zatvora, kojem je Srbija uprkos potpisanom protokolu pružila utočište i svu logistiku kako bi izbjegao izdržavanje kazne.

Gospodine Vučiću!

Neću Vas zamarati problemom krađe struje od strane Vaše države u slučajevima hediroelkektrana Zvornik i Bajna Bašta, niti o nedefinisanoj granici između Srbije I BiH, jer, moguće je, o tome može prozboriti neko od članova Predsjedniuštva BiH.

Ja Vas želim podsjeti na nešto što, ubijeđen sam, neće biti ni na kraj pameti Čoviću, Izetbegoviću i Ivaniću, a u značajnoj mjeri opterećuje odnose između Srbije i BiH. Riječ je o eklatantnoj nespremnosti pravosuđa Vaše zemlje da poštujući protokol kojeg su dvije zemlje potpisale, a reguliše izdržavanje pravosnažne zatvorske kazne u jednoj od ovih zemlja u slučajevima kada je kazna izrečena u jednoj, a osuđeni se, koristeći dvojno državljanstvo skolni, u drugu državu.

O generalu Novaku Đukiću je riječ kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na 20 godina zatvora. Bježeći od pravde on se sklonio u Srbiju koja ne samo da mu je pružila utočište nego i svu logistiku kako bi izbjegao izdržavanje kazne. Više od dvije godine pravosuđe Vaše zemlje oličeno u sutkinju Višeg suda u Beogradu, Vinki Berahi Nikičević, koju javnost pamti po tome što je u beogradskom zatvoru 3,5 godine držala nevinog čovjeka Iliju Jurišića, opstruira potpisani protokol. Ceh neprofesionalnolsti u slučaju Jurišić platiće svi građani Srbije, jer ga je Apelacioni sud u Beogradu oslobodio svake odgovornosti. Za Vaše podsjećanje, od projektila ispaljenog sa položaja Vojske Republike Srpske, kojom je komandovao general Novak Đukić,  25. maja 1995 ubijeno je 71, a teže i lakše ranjeno oko 170 lica, uglavnom mladih.

Iako je protokolom između Republike Srbije i BiH, ali i međunarodnim konvencijama koje regulišu ovu problematiku nedopustivo da pravosuđe bilo koje zemlje ocjenjuje profesionalno postupanje pravusuđa neke druge zemlje, jer taj pozao pripada međunarodnim sudskim institucijama, Viši sud u Beogradu više od dvije godine odugovlači u donošenju rješenja da se, po zahtjevu BiH, osuđeni general Novak Đukić uputi na izdržavanje zatvorske kazne u Republici Srbiji.

Podsjećam Vas na ovaj slučaj jer je više nego jasno da se u sve uplela politika. Vi ste pravnik i dobro znate šta su posljedice takvog odnosa.

Zainteresirajte se za ovaj predmet kada se vratite u Beograd i umjesto lijepih riječi o dobrosusjedskoj saradnji, životu u miru, potrebi dijalogu između Bošnjaka i Srba povucite konkretan potez i skrenite pažnju pravosudnim institucijama da nikakav interes ne može biti iznad zakona bilo koje države.

Ako to učinite onda će se između Vaših riječi i djela pojaviti znak jednakosti što do sada, u slučaju odnosa sa BiH, nije bilo."

S poštovanjem
 
Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje