​Pridnjestrovlje: Jedina 'država' koja na svojoj zastavi još uvijek ima srp i čekić

Pridnjestrovlje ima vlastitu vladu, ustav, vojsku, valutu i zastavu. Ovu teritoriju, koja sebe smatra državom, a koju UN vidi samo kao dio Moldavije, su nakon raspada SSSR-a osnovali dužnosnici koji nisu željeli odustati od socijalističkog sna

AUTOR: Play Ground
OBJAVLJENO: 14.09.17 u 13:43
https://bit.ly/2JjSAV6
Sovjetski Savez još uvijek postoji, barem u jednom dijelu Moldavije gdje se ne može doći avionom i gdje se može boraviti samo nekoliko sati.

Pridnjestrovlje je regija Moldavije smještena uz lijevu obalu rijeke Dnjestar. Područje je prije septembra 1990. godine bilo naseljeno Moldavcima, Rusima i Ukrajincima dok je danas većinom naseljeno Rusima i Ukrajincima. 

Na moldavskom jeziku ova se regija naziva Transnіstrіa, dok se u službenoj moldavskoj dokumentaciji naziva Stânga Nіstruluі, što bi u prijevodu značilo "Lijeva obala Dnjestra".

Pridnjestrovlje ima vlastitu vladu, ustav, vojsku, valutu i zastavu. Ovu teritoriju, koja sebe smatra državom, a koju UN vidi samo kao dio Moldavije,  su nakon raspada SSSR-a osnovali dužnosnici koji nisu željeli odustati od socijalističkog sna, prenosi PlayGround.

Naime, nakon raspada SSSR-a, napetosti između Moldavije i Pridnjestrovlja su eskalirale u vojni sukob koji je započeo u martu 1992. godine i koji je završen primirjem u julu iste godine. Kao dio sporazuma o primirju,  zajednička komisija za nadzor, koja se sastojala od tri države (Rusija, Moldavija i Pridnjestrovlje) je bila zadužena za nadgledanje sigurnosnih mjera u demilitarizovanoj zoni, koja je obuhvaćala dvadesetak lokaliteta na obje strane rijeke.

Većina ljudi u ovom području imaju moldavsko državljanstvo, ali mnogi imaju i rusko i ukrajinsko. Najbrojniju etničku grupu čine Moldavci (32,1%).

Pridnjestrovlje, Nagorno-Karabakh, Abhazija i Južna Osetija su post-sovjetske zone "zamrznutog sukoba". Ove četiri djelomično priznate države održavaju međusobno prijateljske odnose i oformili su Zajednicu za demokratiju i prava naroda.

Mnogi se pitaju da li Pridnjestrovlje čeka ista sudbina kao i Krim, odnosno da li će postati dio Rusije. Za sada ostaje jedina država na svijetu koja na svojoj zastavi još uvijek ima srp i čekić.

Za Front Slobode pripremila Esma Klico